Misschien heb jij er wel last van: droog haar. Dan ben je niet de enige, veel mensen hebben hier namelijk mee te maken. Daarom geven we in deze blog tips om je haar de beste verzorging te geven en weer te laten glanzen!
Droog haar heeft voornamelijk twee verschillende oorzaken: een te lage talgproductie op je hoofdhuid en een slechte conditie van je haarschubben.
talgproductie
Op onze hoofdhuid zitten talgklieren. Deze produceren talg (ook wel vet) wat je hoofdhuid gezond houdt. De talg wordt door je haar verspreid via je handen en borstel. Dit houd je haar gezond, soepel en maakt het vet. Wanneer je een te lage talgproductie hebt, kan je haar uitdrogen. Te weinig aanmaak van talg wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld hormoonschommelingen in je lichaam (zoals bij zwangerschap, overgang of medicatiegebruik), maar ook door het te vaak wassen van je haar of regelmatig zwemmen in een zwembad of in zee.
conditie van de haarschubben
Ook de conditie van je haarschubben heeft invloed op de gezondheid van je haar. Haar kan beschadigen door bijvoorbeeld het (te veel) gebruiken van hitte met stylingtools of door het te lang zitten in de zon, te vaak verven met agressieve haarverf of het zetten van een permanent, maar ook weersveranderingen, droge aircolucht of het overmatig borstelen van je haar. Wanneer haar is beschadigd, sluiten de haarschubben niet goed meer op elkaar aan. Haarschubben die niet goed aansluiten, verliezen sneller vocht waardoor je haar droog wordt.
Veel mensen hebben er last van: beschadigd en droog haar. Dit is vaak ook goed te herkennen. Zo oogt je haar dof, is het pluizig, krijg je snel klitten en is het statisch. Droog haar is ook heel breekbaar; de punten splijten dan sneller. Droog haar gaat vaak samen met een droge hoofdhuid.
Herken jij dit in jouw eigen haar? Dan is ook jouw haar droog. Met onderstaande tips tover jij je droge haar(punten) om tot glanzende lokken!
Was je haar niet te vaak, maximaal twee tot drie keer per week. Door het wassen was je naast vuil ook je natuurlijke oliën weg, wat je hoofdhuid doet uitdrogen. Was je het meerdere keren per week? Dan zul je dit moeten afbouwen (door het bijvoorbeeld elke keer één dag uit te stellen). In het begin zal je haar wat vetter zijn, omdat je hoofdhuid gewend is om veel talg te produceren. Maar na een aantal weken is dit een stuk minder. Gebruik wanneer je je haar wast, een milde shampoo zonder agressieve stoffen als sulfaten, parabenen en siliconen. En gebruik na elke wasbeurt een goede conditioner. Is je haar echt snel vet? Probeer je wasbeurt dan uit te stellen met droogshampoo.
Was je haar op een niet te hoge temperatuur; hier wordt je haar droog en pluizig van. Spoel je haar na het wassen af met koud water. Dit zorgt ervoor dat je haarschubben weer sluiten. Dep je haar na het wassen voorzichtig droog met een handdoek of een katoenen T-shirt. Door te veel wrijving kan je haar namelijk snel afbreken.
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: vermijd hitte! Stijltangen, krultangen en föhns zijn echte boosdoeners voor je haar. Wil je het toch gebruiken, zorg er dan voor dat je haar is beschermd met bijvoorbeeld Argan Silk en stel de temperatuur zo laag mogelijk in. Ditzelfde geldt voor wanneer je langere tijd in de zon zit; ook dit kan je haar flink uitdrogen. Draag een hoed of pet om je haar en hoofdhuid te beschermen.
Stimuleer je talgproductie door jezelf af en toe te trakteren op een hoofdmassage. Naast dat het de aanmaak van talg bevordert, stimuleer je hierdoor ook de doorbloeding bij de wortels van je haar, waardoor het sneller groeit.
Vermijd haarverzorgings- en stylingproducten met uitdrogende alcohol. Alcohol reinigt effectief, maar verwijdert ook talg. Niet alle soorten alcohol zijn slecht voor je haar: behenyl alcohol, cetyl alcohol, cetearyl alcohol, lauryl alcohol, en stearyl alcohol drogen je haar niet uit.
Gebruik regelmatig een voedend en hydraterend haarmasker. Of ga zelf aan de slag met natuurlijke keratinemaskers om je haar een boost te geven.
Probeer je haar niet te vaak te kammen of borstelen; dit kan je haar afbreken. Gebruik bij voorkeur een kam met wijde tanden als je haar nog nat is. Daardoor trek je minder hard aan je haar en breekt het minder snel. Begin bij de punten te kammen en werk geleidelijk omhoog. Heb je namelijk klitten en begin je meteen vanaf de wortels, kun je je haar breken door eraan te trekken. Je kunt ook proberen om de knopen er eerst voorzichtig met je vingers uit te halen.
Tijdens het slapen ontstaat er veel wrijving van je haar en huid met je kussensloop. Een kussensloop van katoen (waar de meeste mensen op slapen) heeft een ruw oppervlak. Hierdoor ontstaan wrijvingen en krijg je snel last van klitten in je haar en breekt het af. Daarnaast absorbeert katoen het vocht uit je haar waardoor het droger wordt. Ruil daarom je katoenen kussensloop om voor een zijden kussensloop om de wrijving te verminderen en de hydratatie te houden waar het hoort: in je haar. Je zult merken dat je haar minder pluist, minder snel splijt en beter in model blijft!
Ga regelmatig langs de kapper om je haarpuntjes te laten knippen. Als je regelmatig je haar knipt dan blijft je haar gezond. Dit komt doordat je de dode gespleten puntjes weghaalt. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder splijt.
Gezond haar komt van binnenuit. Zorg er daarom voor dat je voldoende water drinkt, zo’n anderhalf tot twee liter per dag. Ook is het belangrijk om genoeg vitamine en mineralen binnen te krijgen om je haar gezond te houden. Lees in onze blog vitaminen voor je haar welke producten je op je boodschappenlijstje kunt zetten om je haar van binnenuit in optimale gezondheid te krijgen.
Ga je op vakantie of woon je aan het strand? Vermijd dan zo veel mogelijk zee- en zwembadwater. Het zout en chloor zijn namelijk erg agressief voor je haar. Ga je toch met je haar het water in? Bescherm het dan vooraf met een serum en spoel je haar voor- én achteraf goed uit met kraanwater. Nat haar neemt namelijk minder chloor en zout op dan droog haar. Ook helpt het om je haar in een knotje te doen. Zo is de kans dat het nat wordt, kleiner.
Vermijd chemische behandelingen, zoals permanenten, blonderen of het verven van je haar zoveel mogelijk als je haar droog is. Dit kan je haar nog meer uitdrogen. Wil je toch echt verven of blonderen? Zorg er dan voor dat je haar eerst in een betere conditie komt en gebruik een professioneel product. Het maakt voor je haar ontzettend veel verschil als je een minder agressief, professioneel product gebruikt.
Je haar in een betere conditie krijgen doe je door het een aantal weken te vertroetelen met verzorgende en vochtinbrengende maskers. Lees er alles over in de blog 'blonderen zonder beschadiging'. In deze blog geven we ook tips om schade aan je haar door het blonderen zo veel mogelijk te voorkomen. De WECOLOUR blondeer- en highlightset en haarverf zijn allebei zo mild mogelijk voor je haar zodat het lekker zacht blijft.
Veel mensen hebben last van droog, pluizig haar. Dit kan komen door een te lage talgproductie of door een slechte conditie van de haarschubben. Door je haar op de juiste manier te verzorgen kun je droog haar tegengaan.