Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden
Haaruitval

Haaruitval

Haaruitval is een natuurlijk proces en daarom meestal niet iets om je zorgen over te maken. Maar merk jij plotseling een abnormale haaruitval op of zie je kale plekken verschijnen? Lees dan verder om te lezen wat mogelijk de oorzaak is én wat je kunt doen.

Normale haaruitval: 50-80 haren per dag

Je verliest normaal gezien per dag vijftig tot tachtig haren. Gezonde haren hebben een levensduur van één tot zes jaar en vallen daarna uit. Uit hetzelfde haarzakje groeit weer een nieuwe haar. Als alles goed gaat en dit proces zijn gebruikelijke gang gaat, blijft het totaal aantal haren gelijk. Dan wordt je haardos niet dunner en ontstaan er ook geen plekken waar de haargroei minder is of zelfs kale plekken. Het aantal haren op je hoofd blijft namelijk gelijk. 

Duidelijk zichtbaar dunner haar

Je hoeft de uitgevallen haren niet te tellen natuurlijk, maar merk jij wel dat je haar echt dunner wordt of dat er plaatselijke kaalheid ontstaat? Dan is er meestal, naast het natuurlijke proces van haarvernieuwing nog een andere oorzaak. Afhankelijk van de oorzaak is er soms iets aan te doen, maar soms is het lastig of zelfs onmogelijk om een oorzaak aan te wijzen en kun je er helaas weinig tegen beginnen.

Pas laat zichtbaar

Omdat het proces van haaruitval en het dunner worden van je haar of mogelijk het ontstaan van kale plekken vaak een geleidelijk proces is, merk je pas een paar maanden na het begin van dit proces dat er iets gaande is. Dit maakt het soms lastig om een eventuele oorzaak te achterhalen. Mocht je een oorzaak vinden en daar kun je er vervolgens iets aan doen, dan zul je ook pas na een paar maanden effect opmerken.

Overmatige haaruitval; oorzaken

Merk je dat je haar echt dunner wordt of dat er kale plekken ontstaan, dan is er een aantal oorzaken mogelijk. De meest gebruikelijke zijn erfelijke kaalheid (ja, ook bij vrouwen), ouder worden, medicatie of extra haaruitval na een bevalling. Er zijn ook talloze vrij zeldzame vormen van haaruitval, waarvan we er een aantal bespreken onderaan deze blog.

Erfelijke kaalheid
Erfelijke kaalheid is meestal de meest voorkomende oorzaak van haarverlies. Hier staat geen specifieke leeftijd voor, het kan al starten in de puberteit. Bij erfelijke kaalheid denken we vooral van mannen. Het begint bij mannen eigenlijk altijd met de bekende inhammen en daarna de kruin. Dat vrouwen soms ook haar verliezen vanwege erfelijke kaalheid, is minder bekend. Voornamelijk ook omdat erfelijke haaruitval bij vrouwen niet volgens een bepaald voorspelbaar patroon verloopt. De haaruitval en het niet-teruggroeien van hoofdhaar bij vrouwen gaat geleidelijk over het hele hoofd. Het haar wordt dus in zijn totaliteit dunner (er groeien steeds minder haren op het hoofd) maar echt kale plekken ontstaan er meestal niet. Wel is er bij vrouwen soms sprake van een groter wordende haarscheiding op het hoofd waar de haardichtheid veel minder is.

Remedie: Je kunt als je last hebt van deze erfelijke kaalheid haargroeimiddelen gebruiken. Doe dit wel in overleg met je huisarts. 

Ouder worden
Als je ouder wordt, groeit je haar trager. Ook vermindert het aantal haarzakjes en dus ook het aantal haren. Hierdoor wordt je haar ook dunner omdat het minder snel teruggroeit. Dit proces start ongeveer gelijk vanaf het moment dat je ook je eerste grijze haren krijgt. 

Verandering in hormonen
Kan het zijn dat jij momenteel een hormonale verandering ondergaat waardoor het gehalte aan oestrogeen en/of progesteron afneemt?

Na je zwangerschap bijvoorbeeld, neemt het oestrogeengehalte af waardoor je tijdelijk meer haren verliest. Je mooie volle haarbos van toen je zwanger was, werd veroorzaakt door een tijdelijke stijging van het oestrogeengehalte. Nu dat weer daalt, wordt het aantal haren in raptempo weer genormaliseerd.

Ben je in de overgang of in een voorfase van de overgang? Dan daalt niet alleen het oestrogeengehalte maar ook het progesterongehalte. Dit resulteert in een grotere uitval van haar.

Medicatie
Dat chemotherapie of bestraling een veel voorkomende oorzaak is van haaruitval is bekend en meestal ondergeschikt aan de wens om gewoon weer beter te worden. Uiteindelijk groeit je haar na de behandelingen weer terug, al kan dat qua structuur heel ander haar zijn dan je had.

Vitaminetekort
Het komt niet heel vaak voor maar een tekort aan biotine, ijzer, proteïne of zink kan ook de oorzaak zijn van jouw haarverlies. Je kunt natuurlijk altijd nagaan of dit bij jou ook de oorzaak kan zijn.

Tractie alopecia
Tractie alopecia is een vorm van haaruitval die wordt veroorzaakt door spanning op de haarwortel, vaak het gevolg van het dragen van een te strakke staart of knot.  Je kan ervoor zorgen dat er niet te veel druk of spanning wordt uitgeoefend op het hoofdhaar. Dit kan door er goed op te letten dat staarten en knotten niet te strak worden gedragen en dat ook vlechten niet te strak zitten. Plekken die eenmaal aangedaan zijn door tractie alopecia zijn moeilijk te genezen.

Overstyling en chemische behandelingen
Relax jij je haar en/of blondeer of bleek je het? Je weet natuurlijk al dat dat je haar beschadigt maar het kan er dus zelfs voor zorgen dat je haarzakjes beschadigen en je haar uitvalt. Zorg ervoor dat je professionele producten gebruikt zoals onze blondeer- en highlightset. En voeg Colour Mask toe aan je blondeer om je haar en hoofdhuid te beschermen.

Auto immuunziekte (alopecia areata)
Alopecia areata betekent pleksgewijze kaalheid. Het is een ziekte van de haarwortels. De plekken waar de haarwortels zijn aangetast, zijn rond of ovaal. Op deze plekken vallen plotseling vrijwel alle haren uit, terwijl de huid eromheen onaangedaan is. De precieze oorzaak van alopecia areata is onbekend. Er wordt gedacht aan een stoornis in het afweermechanisme van het lichaam. De afweer richt zich dan niet tegen infecties van buitenaf maar tegen het eigen lichaam. In dit geval tegen de haarwortels. Gelukkig herstellen de kale plekken in 80% van alle gevallen spontaan binnen zes maanden.

De kale plekken worden meestal ontdekt door andere mensen dan de patiënt zelf. De haaruitval valt dus meestal niet eens op. Heb jij kale plekken op je hoofd? Ga dan langs je huisarts.

Alopecia cicatricialis
Alopecia cicatricialis is een vorm van kaalheid die optreedt door littekenvorming op de hoofdhuid. Omdat op littekenweefsel geen haargroei plaatsvindt, ontstaan er kale plekken, afhankelijk van de omvang van de littekens. De vorming van deze littekens wordt veroorzaakt door verbranding, verwonding, infectie, schimmelvorming of aangeboren afwijkingen.

Een te trage schildklier (hypothyreoïdie) 
Een te traag werkende schildklier kan haaruitval veroorzaken. Alleen ernstige en langdurige hypothyreoïdie veroorzaakt echter haaruitval. Deze haaruitval is gelijkmatig verdeeld over het hoofd, net als bij erfelijke kaalheid. Hierdoor merk je het vaak pas laat op doordat je haar aanmerkelijk dunner geworden is. Mocht je vermoeden dat jouw haaruitval met een te traag werkende schildklier te maken heeft, bespreek dit dan met je huisarts.

Talloze minder vaak voorkomende oorzaken van haaruitval

Er zijn nog heel veel andere oorzaken van overvloedige haaruitval zoals bijvoorbeeld overgewicht, ondergewicht, veel stress, insuline resistentie, diabetes type II. Als je last hebt (gehad) van één van deze aandoeningen, hebben deze met deze vaak haarverlies met een bepaald patroon (alopecia androgenetica) tot gevolg. Denk jij dat jij hier mogelijk last van kunt hebben? Het beste is om dan een afspraak te maken met je huisarts. Hij kan je eventueel doorverwijzen om de reden van jouw haaruitval helder te krijgen.

Gezonder haar met WECOLOUR

Hopelijk vind jij de reden voor jouw haaruitval en is er iets aan te doen. Want bij WECOLOUR vinden wij vooral dat mooi haar gezond haar is. Daarom bevatten WECOLOUR producten zo min mogelijk agressieve stoffen om jouw haar te verven, te blonderen of highlighten, te verzorgen, te beschermen, of te stylen en zo min mogelijk te belasten. Ben jij momenteel niet tevreden over hoe je haar eruit ziet, mogelijk doordat je haar dunner wordt? Stap dan over op WECOLOUR om je haar zo mild mogelijk te kunnen kleuren, verzorgen en stylen. Dit komt ook jouw haardos zeker ten goede ondanks je (tijdelijke) haaruitval.

 

WECOLOUR shop

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!