Het is helaas niet mogelijk om je haar te blonderen zonder beschadiging. Maar soms wil je wèl heel graag een lichtere haarkleur. Dat begrijpen we bij WECOLOUR maar al te goed. En haarverf, dat meestal veel milder voor je haar is, is niet altijd een alternatief voor blondeermiddel. Met haarverf kun je je haar namelijk wel iets lichter verven, maar dit kan alleen op ongeverfd haar dat niet te donker is. Wanneer jouw haar dus geverfd is en/of heel donker van kleur, ben je aangewezen op blondering. Je haar wordt dan gebleekt doordat blondering het kleurpigment in je haar oplost. Helaas tast blondering niet alleen het kleurpigment, maar ook de kwaliteit van je haar aan. Hoewel je dat niet kunt voorkomen, hebben wij wel wat tips voor je waarmee je de schade toch enigszins beperkt.
Blondeermiddel haalt de kleurpigmenten uit je haar. De werkzame stof is waterstofperoxide, dit wordt ook wel zuurstofwater of activator genoemd. Je hebt waterstofperoxide in verschillende percentages, van 3 tot 30%. Hoe hoger het percentage, hoe sneller en hoe meer je oplicht, maar ook: hoe slechter voor je haar.
Dat blonderen niet goed is voor je haar, dat weten we allemaal. Dat komt doordat de meeste blondeermiddelen de textuur van je haar veranderen en de haarschubben open laten staan. Als je je haar vaker blondeert, bestaat het risico dat deze permanent open blijven staan. Als je haarschubben open staan, verliest je haar snel vocht waardoor het uitdroogt, beschadigt en zelfs kan afbreken.
Voor blondering is geen standaard inwerktijd, omdat ieder haar en haarstructuur anders is en de inwerktijd ook afhankelijk is van het eindresultaat dat jij wilt. In de salon houdt jouw kapper dit voor jou in de gaten maar blondeer je thuis? Dan moet je dit zelf goed in de gaten houden. Je doet dit door met je nagels voorzichtig een klein beetje blondering van een klein haarplukje af te wrijven zodat je de kleur kunt beoordelen. Is de gewenste oplichting bereikt? Spoel dan je haar zo snel mogelijk uit en was het om de schadelijke werking zo snel mogelijk op te heffen. Hoe langer je het blondeermiddel namelijk in je haar laat inwerken, hoe meer kleurpigment oplost en hoe lichter je haar wordt. Maar ook: des te meer beschadigt je haar. Spoel je het blondeermiddel er te snel uit, dan kan je haarkleur erg tegenvallen omdat het nog niet voldoende was opgelicht.
Wil je dus zelf je haar blonderen? Hou dan wel een aantal dingen goed in de gaten. Zorg dat je je haar vóór het blonderen goed verzorgt, zodat het in zo goed mogelijke conditie is op het moment dat je het blondeert. Dan kan het immers tegen een stootje. Gebruik een professioneel product dat zachter voor je haar is, zoals de WECOLOUR blondeer- en highlightset. Bij voorkeur voeg je aan het blondeermiddel nog een product toe dat de schade van het blondeermiddel beperkt, zoals bijvoorbeeld Colour Mask. Voer eerst een allergietest uit op je huid. Dit kan eventueel door middel van het bestellen van een tester. Probeer vervolgens het blondeermiddel uit op een plukje van je haar zodat je goed kunt monitoren en weet hoe lang je het straks in je haar moet laten inwerken. Controleer om de vijf tot tien minuten om te zien of je tevreden bent met het resultaat en laat het maximaal 45 minuten (WECOLOUR blondeer- highlightset) intrekken. Gebruik je een ander product, hou dan de richtlijnen op de daar bijgevoegde gebruiksaanwijzing aan. Laat het niet langer dan noodzakelijk inwerken. Spoel het zo snel mogelijk uit en was het. Gebruik na afloop een conditioner. Een aantal punten nog even stapsgewijs:
Een alternatief om je haar lichter te krijgen is door het lichter te verven met haarverf in plaats van het te blonderen. WECOLOUR haarverf is zo puur mogelijk zonder ammonia en ppd en bevat verzorgende ingrediënten. Met onze haarverf met 6% waterstofperoxide kun je ongeverfd haar één tot twee kleurhoogtes oplichten. De as zeer lichtblond (11.1) wordt als enige kleur geleverd met 9% activator waarmee je je haar twee tot drie kleurhoogtes kunt oplichten. Ook is het mogelijk om te kiezen voor 12% waterstofperoxide waarmee je je haar tot vier kleurhoogtes kunt oplichten (bijvoorbeeld als je zelf donkerblond bent). Twijfel je of jouw haar hier geschikt voor is, beantwoord dan voordat je je haarverf bestelt de vragen over je haar in onze haarkleur adviestool in. Zo ontdek jij in vier eenvoudige stappen uit welke kleuren je kunt kiezen.
Is je haar nog nooit geverfd of geblondeerd en vind je het spannend? Dan zijn er ook nog een aantal huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om je haar op te lichten.
Is je haar beschadigd, dan merk je dat aan verschillende dingen. Je haar glanst minder. Gesloten haarschubben liggen glad op elkaar. En licht reflecteert op gladde oppervlakken. Door het blonderen kunnen de haarschubben open gaan staan waardoor het er doffer uitziet. Ook is je haar dan breekbaar en droog doordat het vocht verliest. Je haar is dan vaak statisch en pluizig is. Ook klit het meer. Je hebt meer gespleten haarpuntjes en soms breekt je haar zelfs af. Zonde! Is schade als afbrekend haar en gespleten haarpuntjes eenmaal aangericht, dan is daar niets meer aan te doen. Laat je haar bijpunten en verzorg het zo goed mogelijk om te proberen de haarschubben zoveel mogelijk te sluiten.
Soms heb je gewoon eens behoefte aan een andere haarkleur. Wanneer je droomt van blonde lokken, maar je van jezelf donker haar hebt, kan geen haarverf daar tegenop: dit lukt alleen met blondering. Helaas is het blonderen van je haar niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je haar. Met de juiste tips kun je de schade van het blonderen zo veel mogelijk beperken, bijvoorbeeld door een professioneel blondeermiddel te gebruiken en een product als Colour Mask toe te voegen aan het blondeermiddel. Misschien is het mogelijk te kiezen voor verf om je (ongeverfde) haar een klein beetje op te lichten in plaats van met blondeermiddel te werken. Naast blondeermiddel en verf zijn er ook natuurlijke middelen om je haar mee op te lichten, zoals citroensap, kamillethee, honing en bier. Dit zijn minder schadelijke alternatieven om je haar op te lichten, want blonderen zonder schade, dat gaat helaas niet.