Een toner is een mild kleurproduct om de nuance bij een een bestaande (geverfde of geblondeerde) haarkleur te corrigeren. Meestal gaat het hier dan om blonde kleuren. Met een normale kleuring kun je lichter of donkerder gaan; met een toner haal je ongewenste tinten (zoals geel en oranje) uit het haar. Ook voeg je hiermee karakter toe aan de kleur.
Is jouw geverfde of geblondeerde blonde haarkleur niet meer zo fris of wat gelig? Maar is het niet nodig om het helemaal te verven? Een toningproduct kan dan je blonde nuance corrigeren en opfrissen zonder dat je het verft. Het is minder werk en minder belastend voor je haar. Je onderhoudt met een toner je kleur en maakt deze bijvoorbeeld weer wat koeler. Je verandert dus de nuance van je blonde haar. Vaak wordt een toner in de salon al direct na het highlighten of blonderen gebruikt. Dit is vaak nodig om de gewenste blonde nuance te krijgen.
Een toner is dus geen haarverf, maar bevat wel kleurpigment. Je hoeft dan ook meestal niet meerdere ingrediënten te mengen, het product is kant en klaar voor gebruik. Een toner gebruik je om je haarkleur te corrigeren.
Toners hechten aan de buitenkant van je haar en dringen het haar dus niet of slechts oppervlakkig binnen. Omdat de toner het haar niet inkleurt is een toner daarom ook niet grijsdekkend. Je wast het met de tijd uit je haar. Meestal zie je er na tien wasbeurten niet zoveel meer van. Er zijn verschillende manieren om je haar te ‘tonen’.
Er is niet één manier of product om je haar te ‘tonen’, je kunt dit op verschillende manieren en met verschillende producten doen. Wat toners gemeen hebben, is dat het producten zijn die kleurpigmenten bevatten. Meestal zonder dat je bestanddelen hoeft te mengen.
Een goed voorbeeld dat je zelf thuis toe kunt passen is bijvoorbeeld zilvershampoo. Deze blauwe of violetkleurige shampoo neutraliseert een oranje of gelige ondertoon.
Bij WECOLOUR hebben we voor lichtblond en witgrijs haar No-yellow Mousse. Dit is een tonende, violetkleurige leave-in formule die een gele gloed in je haar corrigeert en tegelijkertijd je haar hydrateert en verzorgt. In tegenstelling tot veel zilvershampoos, is de mousse niet schadelijk voor je haar.
Een manier om grauw (lees groenig) geworden haar wat ‘warmer’ van kleur te krijgen, is het gebruik van.... ketchup! Ketchup voegt rood kleurpigment toe aan je haar en corrigeert de grauwe kleur. Eigenlijk is ketchup dus ook een soort toner!
Ook bestaan er bijvoorbeeld kleurmaskers die je kleur weer opfrissen en meer intensiteit geven. Deze bevatten ook kleurpigment. Pas er wel mee op, want soms blijft het pigment ongewenst langer in je haar.
Ook bestaan er zogenaamde glanstoners. Deze veranderen niet je kleurnuance, maar voegen glans toe aan je haar.
Een andere manier om je haar tijdelijk te kleuren, is een spoeling. Zowel een spoeling als een toner was je weer uit je haar. Er zit alleen wel een verschil tussen een spoeling en een toner. Een spoeling heb je in allerlei kleuren en neem je meestal wat donkerder dan je eigen haarkleur. Met de spoeling geef je het haar wat extra kleur die vervaagt met de tijd. Een spoeling laat vaak wel wat pigment achter in het haar. Een kleurspoeling gebruik je meestal om je natuurlijke haarkleur tijdelijk te veranderen, waar een toner vaak gebruikt wordt om een geverfde of geblondeerde kleur te corrigeren. Een spoeling geeft over het algemeen wat meer kleurverschil dan een toner en ook de kleurhoogte kan iets donkerder worden.
Een toner geeft je haar tijdelijk een andere kleurnuance. Het product bevat, net als kleurspoelingen, ook pigmenten die niet diep het haar binnendringen zoals blondeer of haarverf. Het verschil is dat een spoeling het haar met name donkerder maakt en een toner de huidige kleur meer leven geeft, zonder dat het donkerder wordt. Het gaat dan echt om een andere nuance. Dus bijvoorbeeld koeler, warmer, helderder. Een toner gebruik je vaak als je haar al geverfd of geblondeerd is.
Omdat de pigmenten minder of niet je haar binnendringen, is een kleurbehandeling door middel van een toner minder belastend voor je haar dan producten die wel je haar binnendringen, zoals haarverf. Om de haarschubben te openen en kleurpigment in je haarschacht te deponeren, zijn immers agressievere ingrediënten nodig. Nadeel is natuurlijk wel dat je deze oppervlakkige tonerpigmenten sneller weer uit je haar wast en dat deze niet dekken of slechts een oppervlakkige dekking geven op grijs haar.
Was je haar niet te vaak en gebruik een milde shampoo zonder sulfaten en parabenen zoals WECOLOUR shampoo voor gekleurd haar om je kleurtje of je nuance langer mooi te houden. Om het wassen uit te stellen, kun je ook een droogshampoo gebruiken. De meeste drogisterijshampoos bevatten sls. Maar ook sommige merken shampoos die professioneel of mild lijken, bevatten soms nog sls. Dat is bijna hetzelfde als je haar wassen met afwasmiddel. Dit is zo agressief en reinigt zo goed dat ook je toner snel verdwijnt. Kijk voor de zekerheid even op de ingrediëntenlijst of er sodium lauryl sulphate in zit. Want als dat het geval is, kun je er zeker van zijn dat je mooie blonde kleurnuance niet lang houdt. Verwar sodium lauryl sulphate niet met sodium laureth sulphate. Deze laatste is namelijk een stuk milder en kun je wel gebruiken.
Hoe gezonder je haar is, hoe langer plezier je van je toner hebt. Het is dus belangrijk jouw haar goed te voeden met professionele haarverzorgingsproducten bestemd voor jouw haartype.
Kijk eens bij de haarverzorgingsproducten van WECOLOUR.
Bestel je bij WECOLOUR haarverf, dan ontvang je standaard 6% activator, wat jouw kleur tot een permanente haarkleur maakt. Bij sommige kleuren heb je de keuze om voor 3% activator te kiezen bij het bestellen. Hiermee kun je kiezen voor een toner. Heb jij lichtblonde highlights in je haar of is jouw haar door ontkleuren of door blondering of verf opgelicht tot lichtblond? Het zou kunnen dat de kleur een beetje gelig oogt. Dit komt omdat je haar wel is opgelicht, maar nog veel warm pigment bevat.
In dat geval kun je bijvoorbeeld kiezen voor WECOLOUR’s haarkleur zeer lichtblond (10.01) of een andere blonde kleur, en activator met een percentage van 3% bestellen. Daarmee verwijder je de ongewenste gele gloed uit je haar. Haarverf als toningproduct hecht zich wel helemaal tot aan de binnenkant van je haar, maar omdat het waterstofperoxidegehalte 3% is, is het milder voor je haar dan als je verf gebruikt. In onze salon pasten we vaak de WECOLOUR 10.01 toe waar we mooie resultaten mee behaalden.
Daarnaast vind je bij ons No-yellow mousse waarmee je je haar kunt ‘tonen’. Dit is een mousse die je op je haar aanbrengt en niet hoeft uit te spoelen.
Bij WECOLOUR heb je bij de blonde kleuren haarverf de mogelijkheid om tijdens het bestellen te kiezen voor 3% activator. Daarmee krijg je geen permanente verf, maar afhankelijk van hoelang je dit laat inwerken, een toner als kleurcorrectie op al geverfd of geblondeerd haar of een kleurspoeling, voor een tijdelijke andere kleur.
Meng de kleurcrème met de 3% activator; hou een mengverhouding aan van 1:1. Breng de toner aan op droog haar. Kijk steeds na vijf minuten of de kleur is zoals je het wenst. Is het nog wat te gelig naar je zin? Dan kun je het nog vijf minuten langer laten zitten, tot een maximum van twintig minuten. Je leest in de bijgeleverde gebruiksaanwijzing precies hoe het werkt. Hier vind je deze online: gebruiksaanwijzing voor een toner of kleurspoeling.
Heb je veel warmte in je haar, dan kun je ook onze extra as lichtblond (10.11) gebruiken als toner. Let er wel op dat als jouw haar heel blond is en je geen warmte in je haar hebt, het wat grauw of zelfs groenig kan uitvallen. Extra as lichtblond (10.11) is vooral geschikt voor het opfrissen van jouw uitgroei die te warm is geworden of is opgelicht door de zon.
De kleur as zeer lichtblond (11.1) wordt ook vaak als toner gebruikt; daarmee vervang je de gele gloed voor een mooie koele asblonde nuance.
Voor een kleuspoeling meng je ook de kleurcrème met 3% activator, maar laat je het mengsel langer inwerken op je haar en heb je een vaste inwerktijd. De kleur houdt dan ook wat langer dan bij een toner en vaak kies je bij een kleurspoeling voor een iets donkerder kleur dan je nu hebt. Check hier de gebruiksaanwijzing voor een kleuspoeling alvast: gebruiksaanwijzing voor een kleurspoeling.
Wil je een spoeling maken van een kleur waar je tijdens het bestellen niet kunt kiezen voor 3% activator? Bestel dan gewoon jouw kleur met de standaard meegeleverde activator en neem dan na je bestelling direct even contact op met onze klantenservice, dan maken wij dit graag voor je in orde.
Heb jij nog vragen over wat toners zijn of kom je niet van je gele gloed af, onze kleurexperts helpen je graag!