Account
Over ons
Contact
Vragen? 071 - 302 04 44
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Natuurlijke manieren om je haar te kleuren

Ben je op zoek naar een natuurlijke manier om je haar te kleuren? Reden daarvoor kan bijvoorbeeld zijn dat je geen normale haarverf kunt gebruiken, wegens allergie. Of je merkt na verloop van tijd dat je haar droog wordt als je vaker verft met chemische haarverf.

In zulke gevallen kan natuurlijke haarkleuring die je zelf maakt een optie zijn. Of misschien vind je het gewoon leuk om eens uit te proberen! Meestal worden plantaardige keukeningrediënten gebruikt die je haar oplichten, kleuren of de kleurintensiteit van je haar een boost geven.

Je haar kleuren met henna

Henna is natuurlijk de meest bekende, plantaardige haarkleuring. Henna komt van de gedroogde bladeren van de hennastruik (Lawsonia Inermis). Deze struik komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en India en wordt al eeuwenlang gebruikt om haar mee te verven. Met echte henna kun je je haar in principe alleen maar rood kleuren.

indigo

Door indigo (dit wordt ook wel zwarte henna genoemd) toe te voegen, kun je je haar donkerder bruin, donkerbruin of zelfs zwart verven. Indigo geeft een blauwachtige gloed.

cassia

Als je een blonde kleur wilt, is dat met henna niet mogelijk. Wel is er een ander plantaardig pigment, de cassia auriculata, waarmee je een gouden gloed geeft aan haar dat al blond is.

Henna is niet altijd 100% puur en soms zijn er chemicaliën of bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daarnaast is het kleurenpalet beperkt en het effect heel sterk afhankelijk van de kleur die je zelf hebt, de kwaliteit van de henna en hoe lang je het in laat werken. Je weet als beginner dus niet precies wat je kunt verwachten. Henna camoufleert grijs haar, maar dekt niet. 

Je haar kleuren op een natuurlijke manier

Je kunt ook proberen met natuurlijke ingrediënten je haar te kleuren. We zeggen bewust 'kleuren' omdat je niet een hele metamorfose kunt verwachten, zoals met haarverf. Je kunt een subtiel kleureffect bereiken met deze huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Het resultaat is meestal ook niet permanent. Het is wel zo dat je de kleur ‘stapelt’ als je deze methodes bijvoorbeeld wekelijks herhaalt. Dus geef het een kans en probeer het minstens een aantal keer. Zeker als je anders je haar misschien helemaal niet kunt verven.

Hou er wel rekening mee dat ‘natuurlijk’ niet altijd inhoudt dat je haar niet beschadigt van deze middeltjes. En ook is 'natuurlijk' geen synoniem voor allergievrij. Daarnaast is het lastig in te schatten wat het resultaat wordt. Je weet dus ook niet of je het gewenste resultaat bereikt. Wat dat betreft is natuurlijke haarverf niet te vergelijken met chemische haarverf. Het exacte effect is heel erg afhankelijk van de ondergrond, dus van jouw eigen haar. Daarnaast bereik je geen echte grijsdekking van je haar helaas, hooguit heeft het natuurlijke pigment een camouflerende werking.

Je haar oplichten op een natuurlijke manier

Met natuurlijke middeltjes kun je je haar niet lichter ‘verven’. Daarnaast is het oplichtende effect meestal subtiel, maar misschien het proberen waard!

1. citroensap met water

Met citroen kun je je haar tot twee kleurhoogtes lichter maken. Voeg twee eetlepels citroensap toe aan een kopje water. Verdeel dit over je natte haar. Laat je haar op natuurlijke wijze opdrogen, het beste werkt het als je dit in de zon kunt doen. Was je haar daarna en gebruik een conditioner. Herhaal deze behandeling een keer per week en ja haar licht steeds meer op. Je kunt je haar met deze behandeling beschadigen dus doe het zeker niet vaker en verzorg je haar goed.

2. kaneel en conditioner

Voeg een theelepel kaneelpoeder toe aan je conditioner. Breng dit aan op je droge haar. Doe je haar daarna omhoog en bedek je haar met een badmuts of plasticfolie. Laat het een nacht inwerken, spoel uit, was je haar met shampoo en gebruik een conditioner.

3. witte azijn met honing

Met honing en azijn kun je je haar op natuurlijke wijze oplichten. Gebruik hiervoor rauwe, ongepasteuriseerde honing. Meng een kopje rauwe honing met twee kopjes witte azijn, een eetlepel olijfolie, en een eetlepel gemalen kaneel. Meng de ingrediënten samen tot een pasta. Breng dit mengsel nauwkeurig aan op je handdoekdroge haar. Zet je haar vast bovenop je hoofd en wikkel er huishoudfolie omheen. Wikkel er vervolgens een handdoek of een tulband of iets dergelijks omheen, zet vast en laat het de hele nacht inwerken. Spoel het uit en was met shampoo. Gebruik daarna een conditioner.

4. zuiveringszout en shampoo

Waarschijnlijk heb je wel bakpoeder of zuiveringszout of baking soda in huis. Als je hier een beetje van aan je gebruikelijke shampoo toevoegt, was je de chemische build-up er goed uit. Die build-up wordt veroorzaakt bijvoorbeeld door restjes stylingproducten die in je haar achterblijven. Ook was je hiermee verontreinigingen zoals metalen en kalk uit je haar die gewoon vanuit de lucht of vanuit douchewater op je haar achterblijven. Dit heeft dus een verhelderend effect op je haar.

Donker haar een intensere kleur geven

Met bekende middeltjes als koffie of thee kleuren sommige mensen hun haar wat intenser, makkelijk uit te proberen! De saliespoeling en walnootschillen is al wat meer voor gevorderden maar sommige mensen zijn hier perfect tevreden over.

1. saliespoeling

Een saliepoeling kun je gebruiken als je haar zwart of zeer donkerbruin is. Je natuurlijke kleuren haal je hiermee naar voren. Als je haar grijzend is, kan salie ervoor zorgen dat je grijze haren wat gecamoufleerd worden. Gebruik gedroogde salie, die je bij de meeste voedingswinkels kunt kopen.

Week ongeveer een handvol salie in 250ml net gekookt water, gedurende minstens dertig minuten. Laat het afkoelen en zeef. Giet het mengsel vervolgens vijftien keer over je haar. Zorg ervoor dat je het mengsel opvangt terwijl je het door je haar spoelt, met behulp van een kom of bakje. Laat het daarna een half uur in je haar zitten voordat je je haar uispoelt, niet met warm maar met lauw of koud water. Gebruik geen shampoo maar eventueel wel een conditioner.

Herhaal dit proces wekelijks tot je de gewenste kleur hebt, het effect zal zich in de loop van een paar weken opbouwen. Behandel je haar vanaf dan eens per maand opnieuw om de kleur te behouden.

2: walnootschillen

Veel mensen gebruiken walnootschillen om hun haar donkerder te maken. Met walnootschillen bedoelen we de groene buitenkant van de noten (die er in de winkel altijd al af is) en de bruine, harde schil. Het kost wel even tijd om de pasta te maken en de walnootschillen geven gemakkelijk vlekken, dus wees voorzichtig met deze methode. Het is handig om handschoenen te dragen en ervoor te zorgen dat je niet knoeit.

Doe de bruine harde schillen van de walnoot en de groene, zachtere omhulsels in een niet-metalen pan (dus bijvoorbeeld keramische pan) en voeg water toe totdat deze net onder staan. Wil je een donkerder kleur, dan kun je ook verse salie toevoegen. Breng het water aan de kook en laat een kwartiertje koken. Laat het vervolgens afkoelen en laat het drie dagen staan. Roer het af en toe even door. Breng daarna opnieuw aan de kook. Voeg eventueel wat water toe en laat koken tot alles zacht is geworden. Daarna kun je het pureren.

Breng het afgekoelde mengsel aan op (ongewassen) droog haar, dek het af en laat het voor een maximaal resultaat twee uur zitten. Sommige mensen zeggen dat het een nog beter resultaat geeft als je het afgekoelde mengsel eerst nog een week in de koelkast bewaart voordat je je haar kleurt.

3. thee

Van thee is ook bekend dat het je haar iets donkerder kan maken. Gebruik een losse zwarte thee of zwarte thee poeder en laat een half kopje (ongeveer 70 gram) thee in twee kopjes kokend water trekken. Laat het water afkoelen met de blaadjes er nog in. Wanneer het op kamertemperatuur is, zeef je de blaadjes eruit en giet de thee over in een spuitflesje. Spray dit op je hoofdhuid en masseer het zachtjes in naar de punten toe. Zet je haar vast boven op je hoofd en bedek met huishoudfolie en laat de thee een uur zitten. Spoel het uit met lauw water. Herhaal dit wekelijks voor het beste resultaat.

4: koffie

Net als thee bevat ook koffie tannines waarmee je je haarkleur kunt veranderen. Gebruik één deel fijngemalen koffiepoeder en meng het poeder in een kopje met vijf delen conditioner. Bijvoorbeeld tien gram gemalen koffie met vijftig gram conditioner. Gebruik deze conditioner in plaats van gewone conditioner en laat deze tien tot vijftien minuten inwerken.

Houd er rekening mee dat je haar door deze methode niet blijvend wordt gekleurd, en dat je je haar minimaal eenmaal per week moet behandelen om het effect te behouden.

Te veel gedoe of werken deze methodes niet voor jou?

Hoe natuurlijk ook, deze manieren geven niet altijd het gewenste effect. Weet dan dat WECOLOUR haarverf as pure as possible is. Niet natuurlijk, zeker niet, maar wel hebben wij bij onze haarverf zoveel mogelijk ingrediënten die agressiever zijn, vervangen door een milder ingrediënt. Zo zit in onze haarverf bijvoorbeeld geen ammonia, PPD, resorcinol en ook geen parabenen. 

Ben je (mogelijk) allergisch voor haarverf? Wij horen vaak dat mensen jarenlang hun haar niet hebben kunnen verven todat ze ons product ontdekten. Vraag een tester aan in de kleur waarmee je je haar zou willen verven, zodat je zeker weet of het veilig voor je is. Het beste kun je eerst even de vragen in onze haarkleur adviestool beantwoorden om te kijken welke kleuren bij jou mogelijk zijn. WECOLOUR haarverf is geen natuurlijke manier om je haar te kleuren, maar wèl een mooie milde middenweg voor mooi, gezond geverfd haar met een blijvend resultaat.

 

WECOLOUR haarverf

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!