Je kent de term 'biologisch' waarschijnlijk vooral van levensmiddelen, maar bestaat er ook zoiets als biologische haarverf? In deze blog zoeken we uit wat biologisch in combinatie met haarverf precies inhoudt.
Volgens de Van Dale zijn producten biologisch als ze afkomstig zijn uit de biologische landbouw (landbouw zonder gebruik van zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen). Daarnaast moeten producenten zoveel mogelijk rekening houden met het milieu en het welzijn van dieren. 'Afkomstig van biologische landbouw' betekent dus volgens de Van Dale dat alleen haarverf die een 100 % natuurlijke oorsprong heeft biologisch kan zijn.
Daarnaast moeten de gewassen ook op een biologische manier geteeld zijn. Biologische haarverf is dus een 100% plantaardige haarverf die op een biologische manier is geteeld. Slechts een héél klein gedeelte van de haarverfmarkt wordt gevormd door biologische haarverf. Want hoe goed en gezond ook voor je haar en het milieu; uiteindelijk verf je je haar omdat je een mooi, dekkend en lang houdende kleur in je haar wilt. En op grijs haar is dat meestal niet mogelijk. Daarnaast kun je met geen enkele hennasoort je haar lichter verven. Daar heb je toch echt chemicaliën voor nodig.
Er is echter niet één duidelijke definitie van wat nu biologische haarverf is. In ieder geval is bij sommige keurmerken die voor biologische cosmetica gevoerd worden een 100% plantaardige afkomst niet noodzakelijk maar wordt een ander minimaal percentage aangehouden. Soms wordt het component water uit de ingrediëntenlijst weggelaten omdat cosmetica vaak voor een erg groot gedeelte uit water bestaat en daarom dus anders nooit aan de normen voldaan kan worden. We gaan er maar even vanuit dat biologische haarverf dus voor een heel groot gedeelte uit plantaardige ingrediënten moet bestaan die afkomstig zijn uit biologische landbouw of uit het wild verkregen.
De bekendste en oudste natuurlijke haarverf is henna, afkomstig van de plant Lawsonia Inermis. Je kunt henna haarverf in poeders, crèmes en bars kopen. De poeders zijn vaak gifvrij, 100% vegan, glutenvrij en dierproefvrij. Henna staat bekend als het gezondste haarkleurproduct ter wereld en bevat geen synthetische stoffen als ammoniak, PPD, parabenen, propyleenglycol, peroxide, resorcinol, zware metalen, kunstmatige geurstoffen, minerale oliën, GMO's (genetisch gemodificeerde organismes) of gluten.
plantaardig maar niet altijd biologisch
De hennapoeders bevatten alleen plantaardige ingrediënten. In de henna kleurcrèmes zitten soms wel bestanddelen die niet geheel plantaardig maar chemisch zijn bijvoorbeeld om voor een betere dekking te zorgen. Dus zoals altijd geldt ook bij henna: kijk goed naar de ingrediëntenlijst en kies als je voor biologisch gaat eerder voor henna in poedervorm met een biologisch keurmerk. De oorsprong van henna is zoals gezegd volledig plantaardig en meestal afkomstig van wortels of fruit. Sommige hennaverf is afkomstig van plantaardige oliën.
Soms is de henna niet op een biologische manier geteeld en worden er bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen gebruikt. Het komt dan ook voor dat henna chemische verontreinigingen. Plantaardig is dus niet altijd biologisch.
gezond voor je haar en het milieu
Henna verandert de haarstructuur niet. Het kleurlaagje wordt om je haar heen gelegd waardoor geen chemicalien gebruikt hoeven te worden om het haar te openen. Het beschadigt ook je haarschubben niet. Dat zorgt ervoor dat je haar beter in conditie blijft. Als je fijn, dun haar hebt, zorgt het laagje dat henna om de haarschacht legt dat je haar wat voller en volumineuzer wordt. Henna heeft ook een licht samentrekkend effect op je haar, zodat je haarschubben dichter op elkaar komen te liggen. Dat zorgt ervoor dat je haar gladder aanvoelt en mooi gaat glanzen.
laagje om het haar
Puur op henna gebaseerde producten zijn erg mild en dringen daardoor niet binnen in je haar. Pure henna en andere puur natuurlijke haarverfproducten leggen dus alleen een laagje om je haar. Samen met je natuurlijke haarkleur en haarstructuur zorgt dit voor een bepaalde kleur. Het is dus vaak even proberen om te ontdekken wat voor jouw haar de mooiste kleur(encombinatie) is. Verschillende hennasoorten geven ook verschillende kleurresultaten. Henna uit Iran kleurt het haar donkerrood; Egyptische en Marokkaanse henna geven je haar oranjeachtige tint. Hennapoeder wordt gemengd met andere gedroogde planten, zodat er meer kleurvarianten mogelijk zijn. Behalve rood is er donkerrood, koper, bruin, kastanjebruin, zwart, goudblond en asblond verkrijgbaar. Je haar lichter verven is niet mogelijk.
Doordat henna een laagje om het haar heen legt, houdt de transparante dekking niet lang omdat de pigmenten niet opgesloten liggen in de haarschacht. Daarentegen wordt bij sommige merken henna juist gezegd dat door toevoeging van zuren in henna de kleuren juist intenser worden naar verloop van tijd.
grijsdekking
Echt puur natuurlijke haarverfproducten dekken niet op grijs haar. Misschien camoufleert het in eerste instantie het grijs redelijk, maar naarmate je haar verder grijs wordt is deze transparante dekking niet meer afdoende. Sommige plantaardige haarpigmentproducten worden wel gebruikt in combinatie met waterstofperoxide voor een langer houdende kleur omdat de kleur dan dieper in de haarschacht kan doordringen. Maar dan is het product alleen niet meer plantaardig en biologisch.
lange inwerktijd
Sommige soorten henna hebben voor het beste resultaat een lange inwerktijd nodig. Soms wel acht tot tien uur als we sommige gebruikers moeten geloven. Er zijn ook soorten waarbij drie kwartier tot anderhalf uur voldoende is. Het is wel zo dat hoe langer je de henna in je haar laat, hoe intenser het kleurresultaat. Donkere kleuren hebben over het algemeen een langere inwerktijd nodig.
messy!
Niet heel fijn: het schijnt best een troep te worden in je badkamer als we de verhalen mogen geloven. En soms zijn de rode plekken of randen niet te verwijderen uit je douche of bad.
Lees meer over henna en WECOLOUR haarverf in ons blog WECOLOUR haarverf en henna.
Naast henna bestaat er ook haarverf die niet helemaal plantaardig is, maar wel meer verantwoord en minder synthetische ingrediënten bevat. Bepaalde ingrediënten zoals ammonia en PPD worden dan zoveel mogelijk vervangen door natuurlijker of mildere alternatieven. Maar deze haarverf bevat echter nog wel chemische bestanddelen en is dus is niet biologisch. Deze verf geeft daardoor vaak wel een goede of in ieder geval betere grijsdeking. WECOLOUR haarverf bevat ook zoveel mogelijk milde ingrediënten en gezondere alternatieven dan de meeste haarverf die je bij de drogist koopt.
Lees meer over hoe je gezonde haarverf kiest in ons blog Gezonde haarverf: hoe kies je die?
Verspreid door Nederland vind je een steeds groter aantal bio- of natuurkappers. Want steeds meer mensen zijn heel bewust met hun gezondheid en het milieu bezig. Een natuurkapper maakt uitsluitend gebruik van 100% natuurlijke producten. Vaak worden gedroogde plantenextracten gebruikt om je haar te verven. Ook worden poeders van bijvoorbeeld koffie, noten en gember gebruikt. De producten zijn dan ook 100% natuurlijk en meestal ook aantoonbaar biologisch.
Er zijn verschillende redenen om je haar te verven met 100% natuurlijke haarverf, bijvoorbeeld als je een allergie hebt voor toxische ingrediënten zoals bijvoorbeeld parafenyleendiamine (PPD), tolueen-2, 5-diamine, polyethyleenglycol (PEG), p-aminofenol, resorcinol of andere chemische stoffen. Bij sommige mensen spelen luchtwegproblemen een rol. Milieubewuste mensen willen niet dat er chemische stoffen als ammoniak, waterstofperoxide en andere chemische samenstellingen in haarverf schadelijke stoffen in het riool en de natuur terecht komen. Sommige mensen willen alleen puur natuur gebruiken voor hun gezondheid en sommige mensen willen een zo natuurlijk mogelijke haarkleur.
Ingrediënten die gebruikt worden zijn bijvoorbeeld: hop, aubergine, saffraan, geelwortel, koffie, zwarte thee, kastanjebolster, indigo, walnootschil, druivenschil, braam, kaneel gember, kleefkruid, karmozijnbes, oregano en adelaarsvaren.
Wil je zeker weten dat je haarverf biologisch is? Let dan goed op een keurmerk op de verpakking of vraag het bij de natuurkapper. Want soms wekt de producent de indruk dat dat het geval is, terwijl dit niet (helemaal) zo is. Met de groeiende milieu- en gezondheidsbewuste trend is het commercieel natuurlijk erg aantrekkelijk om je product plantaardig, natuurlijk of biologisch te noemen. Vaak kun je dit gewoon op je verpakking zetten zonder dat er daadwerkelijk gecontroleerd wordt of het product de gestelde claims waarmaakt.
Wil je zeker weten dat je een echt biologische haarverf te pakken hebt, let dan op een beschermd keurmerk voor cosmetica zoals bijvoorbeeld Ecocert. Een bedrijf dat dit keurmerk aanvraagt, wordt eerst geïnspecteerd. Pas als blijkt dat de bedrijfsprocessen én de gebruikte ingrediënten aan de standaarden voldoen, krijgt het bedrijf een licentie. Zo weet je zeker dat de haarverf echt plantaardig is.
Ook BDIH is een bekend keurmerk dat staat voor natuurlijke, diervriendelijke cosmetica. Dan zijn er nog andere Europese keurmerken als Cosmebio, ICEA, NaTrue en ICADA. Lees meer over keurmerken van natuurlijke cosmetica.
Bij ieder keurmerk verschilt weer waar dit keurmerk precies voor staat, dus kijk vooral wat voor jou van belang is. Wel is het natuurlijk zo dat er ook kleine fabrikanten bestaan die wel biologische grondstoffen gebruiken, maar niet altijd een keurmerk aanvragen. Bijvoorbeeld omdat ze erg klein zijn en de kosten van een certificering (nog) te hoog zijn. Sommige producten hebben dus geen keurmerk maar kunnen wel biologisch zijn.
Ben je op zoek naar biologische haarverf, dan kun je terecht bij biodrogisten, gezondheidswinkels, natuur- en reformwinkels en bij bijvoorbeeld toko's, Turkse en Marokkaanse winkels en supermarkten. Check of het een keurmerk heeft en kijk waar een keurmerk precies voor staat. Wil jij je haarkleur oplichten of heb je grijs haar? Dan is biologische haarverf voor jou niet of minder geschikt, kies dan voor een verantwoorde haarverf zoals bijvoorbeeld WECOLOUR haarverf.