Bestel nu en profiteer van gratis verzending – alleen t/m zondag!
Weet je nog niet precies wat de Curly Girl methode is? Wij leggen je de basis uit zodat je kunt lezen of het iets voor jou is en je je er eventueel verder in wilt verdiepen.
De Curly Girl methode is een manier om je natuurlijke krullen op hun mooist te krijgen door je haar op een speciale manier te wassen en te verzorgen. Het is belangrijk dat je bepaalde ingrediënten in haarproducten mijdt. Pas je de Curly Girl routine consequent toe, dan zie je je krullen steeds mooier, gedefinieerder en minder pluizig worden.
De methode is niet alleen geschikt voor krullend haar. Heb je bijvoorbeeld heel pluizig haar maar geen krullen? Probeer dan ook eens deze methode, want vaak zit onder dat pluizige haar een mooie krullenbos verstopt! Ook de conditie van steil haar verbetert door de milde behandeling van het haar. Het wordt gezonder, mooier en glanzender.
De methode is ontwikkeld door de Britse Lorraine Massey in 2001. Daarvoor bestonden wel al soortgelijke methodes. De Curly Girl methode heeft bijvoorbeeld veel weg van de ‘no poo’ beweging, waarbij de conditie van je haar verbetert door je haar niet meer met reguliere shampoo te wassen. De methode (routine heet dit bij Curly Girl) die je gebruikt is helemaal voorgeschreven, maar de producten die je daarvoor gebruikt zijn afhankelijk van jouw type krul en de verdere eigenschappen van je haar.
Naast een bepaalde routine hoe je je haar verzorgt en wast, is er een aantal ingrediënten dat je moet vermijden in jouw haarproducten. Want niet alle in de winkel verkrijgbare producten die speciaal voor krullend haar zijn, zijn ook Curly Girl proof. Het is dus een kwestie van altijd de ingrediëntenlijsten checken. De meeste ingrediënten die worden afgeraden zijn ingrediënten die ofwel te agressief reinigen, ofwel een laagje om je haar leggen dat niet zonder agressieve shampoo uit je haar te krijgen is. Je haar wordt dan door build-up te zwaar waardoor je haar moeilijker of helemaal niet krult. Gebruik verzorgings- en stylingproducten zonder de volgende ingrediënten:
De meeste shampoos bevatten sulfaten. Sulfaten reinigen je haar goed maar ontdoen je haar daardoor van alle natuurlijke olie. Terwijl je krullen juist olie nodig hebben om soepel te blijven. Je haar droogt uit. Daarnaast beschadigen sulfaten je haarschubben. Genoeg redenen om volgens de Curly Girl methode geen shampoo meer te gebruiken om je haar te wassen, maar conditioner. Dit is ook wel bekend onder de naam ‘co’ washing, waarbij co een afkorting is van (inderdaad!) conditioner. Soms wordt wel een heel milde Curly Girl approved shampoo gebruikt. Het beste kun je de shampoo dan alleen bij je hoofdhuid aanbrengen.
Wacht! Voordat je je sulfaten bevattende shampoo de deur uitdoet, je hebt deze nog één keer nodig om je final wash uit te voeren. Daarmee ontdoe je je haar van alle in jouw haar opgebouwde verontreinigingen zoals bijvoorbeeld siliconen. Daarna is je haar helemaal schoon en kun je beginnen!
Veel gebruikte sulfaten in shampoos zijn: Sodium lauryl sulfate, Sodium laureth sulfate, Ammonium laureth sulfate, Ammonium lauryl sulfate, Sodium Dodecyl Sulfate.
Alcohol in haarproducten kun je volgens de Curly Girl method beter vermijden. De meest gebruikte alcoholsoorten drogen je haar namelijk uit. Omdat krullen meestal al een vochttekort hebben, is dit niet bevorderlijk voor je krullen. Om te kunnen krullen, moeten je haarschubben mooi rond komen te liggen. Dat kan alleen als ze elastisch genoeg zijn om te buigen. Doordat de alcohol je haar minder elastisch maakt, heeft dit geen goed effect op je krullen. Daarnaast wordt je haar er pluiziger van.
Uitdrogende alcohol: Ethanol, SD alcohol, SD alcohol 40, Alcohol denat, Propanol, Propyl alcohol, Isopropyl alcohol.
Alcohol die niet uitdroogt (vette alcohol): Cetyl alcohol, Lauryl alcohol, Myristyl alcohol, Stearyl alcohol, Cetearyl alcohol, Behenyl alcohol.
Minerale oliën zijn niet-natuurlijke oliën. Het zijn oliën die afkomstig zijn van aardolie of petroleum. Dat lijkt misschien raar, maar minerale oliën worden heel veel toegepast in cosmetische producten. Vaseline is bijvoorbeeld ook van minerale olie gemaakt. Minerale olie is echter moeilijk in water oplosbaar en wordt het door de milde methode van haar wassen (zonder sulfaten) niet uit het haar gewassen. Je krijgt uiteindelijk dus een build-up die je krullen verzwaart waardoor je krullen moeilijk hun mooie natuurlijke vorm kunnen aannemen. Daarnaast kunnen verzorgende ingrediënten niet meer tot je haar doordringen.
Je vindt mineralen op de verpakking vaak terug onder de namen: Paraffinum liquidum, Paraffin, Isoparaffin; Synthetic wax, Microcrystalline wax en hydrogenated microcrystalline wax, Cera microcrystalline, Petrolatum, Ceresin, Ozokerite.
Parabenen staan niet op de verboden lijst voor Curly Girls. Parabenen worden gebruikt als conserveermiddel. Hiermee blijven haarproducten langer houdbaar. Sommige onderzoeken zeggen dat parabenen hormoonverstorend werken. Echt bewijs hiervoor is er niet, maar aangezien ze verder niets goeds voor je haar en krullen doen, kun je ze volgens Curly Girl beter vermijden.
De meest voorkomende parabenen in haarproducten zijn: Methylparaben, Ethylparaben, p-Propylparaben, Isobutylparaben, n-Butylparaben, Benzylparaben.
In veel reguliere conditioners en stylingproducten worden siliconen gebruikt. Ze maken je haar namelijk zacht omdat ze er een dun laagje omheen leggen en vullen gaatjes in de haarschubben op. Hierdoor voelt je haar dan ook veel gladder aan. Op zich heel wenselijk natuurlijk, maar de nadelen zijn groter. Veel siliconen worden door shampoos zonder sulfaten namelijk niet uit je haar gewassen. Je krijgt dan dus een build-up in je haar (net als bij de minerale oliën waardoor je krullen zwaar worden en verstikt worden. Je haren zijn dan als het ware afgsloten door een plastic laagje. Verzorgende producten kunnen dan ook niet meer hun werk doen, omdat ze door dit laagje niet bij je haar kunnen komen.
Siliconenbevattende ingrediënten eindigen op: –cone, -xane, -col en –conol. Sommige siliconen zijn wateroplosbaar en daarom wél Curly Girl-proof. Deze herken je aan de toevoeging ‘PEG’ of ‘copolyol’.
Tip: website om ingrediënten te checken volgens de Curly Girl methode
Begin je met de Curly Girl methode? Dan voer je eerst een ‘final wash’ uit. Dit doe je met een shampoo die wél sulfaten bevat, zodat je haar helemaal vrij is van eventuele build-up. Je kunt dan met schone haren beginnen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld kiezen voor een 'verhelderende' (clarifying) shampoo of een andere shampoo die je haar ontdoet van alle onzuiverheden. Vervolg daarna met de reguliere Curly Girl routine voor wassen en conditionen.
Maak je haar nat en was het met sulfaatvrije (of Curly Girl vriendelijke shampoo) of anders een geschikte conditioner. Masseer het goed in, ook op je hoofdhuid. Je kunt hiervoor ook een siliconen massageborstel gebruiken. Ontklit je haar met je vingers. Spoel goed uit met koud water.
Eén keer per week breng je daarna een deep conditioner aan op je natte haar, van punten omhoog tot de wortels. Zorg vooral dat je de krullen in je punten royaal bedeelt, want daar zijn je krullen vaak het droogst. Laat ongeveer een half uur intrekken onder een haarkapje (warmte zorgt ervoor dat je krullen de deep conditioner nog beter kunnen opnemen) en spoel uit met koud water. Vervolgens droog je je haar.
Breng na het co-washen in je natte haar een leave-in conditioner aan. Begin met het aanbrengen ervan aan de bovenkant van je haar en werk naar je punten toe door met je vingers door je haar te glijden. Gebruik geen kam of borstel. 'Knijp' je haar vervolgens van de lengtes naar boven toe om je krulpatroon te bevorderen. Dit 'knijpen' heet scrunchen. Zit er genoeg conditioner in je haar? Dan kun je je haar drogen, dus zonder de conditioner uit te spoelen.
Droog je haar nooit met een handdoek van badstof want die zijn te ruw voor je haarschubben. Droog je haar heel zachtjes met een microvezel handdoek, t-shirt of hydrofiele doek. Wrijf vooral niet, dit beschadigt je haar.
In je handdoekdroge haar doe je nu een beetje Curly Girl gel of mousse die je goed in je haar scruncht terwijl je met je hoofd ondersteboven hangt. Als je haar helemaal is opgedroogd, maar dan ook echt helemaal droog is, kun je opnieuw je haar zachtjes scrunchen om het harde gel- of mousselaagje te breken. Als het goed is, is het harde dan weg maar hou je een mooi gedefinieerde krul over. Dit heet 'scrunch out the crunch'. Het harde laagje wordt dan weer 'cast' genoemd.
Om je haar niet te beschadigen, gebruik je het liefst helemaal geen borstels of kammen. Wel zijn er Curly Girl approved borstels waar je naar zou kunnen kijken voor als je echt niet zonder borstel kunt. Natuurlijk is het het beste om helemaal geen hittetools te gebruiken, maar wil je je haar föhnen, gebruik dan een diffuser. Gebruik je vingers om je haar te ‘doorkammen’ en te ontwarren. Zoals al gezegd gebruik je ook geen badstof handdoeken om je haar te drogen, maar microvezel handdoeken, een hydrofiele doek of een t-shirt. Dit omdat een gewone badstof handdoek te ruw is en teveel vocht aan je haar onttrekt.
Dit zijn richtlijnen, uiteindelijk kun je natuurlijk experimenteren en ontdekken wat voor jou goed werkt. Als je net met de methode begint, kan het zijn dat je haar in het begin wat tijd nodig heeft. Het kan er eerst bijvoorbeeld vet uitzien of juist misschien meer pluizen. Maar hou het dus even vol! Je kunt het beste af en toe opnieuw je krul- en haartype checken: deze kunnen namelijk veranderen nadat je de Curly Girl Methode bent gaan gebruiken.
Bovenstaande geldt voor alle Curlies, maar de producten en de precieze routine die je toepast is afhankelijk van je krultype en je haartype. Deze zul je dus eerst moeten vaststellen. Het gaat hier voornamelijk om of je producten juist met of zonder proteine moet gebruiken.
Alle haartypes worden ingedeeld in nummers van 1 tot en met 4. 1 Is steil haar. De nummers 2, 3 en 4 geven je krultype aan: 2 staat voor golvend, 3 voor krullen en 4 voor afro- of kroeshaar. Je kunt ook een combinatie van twee krultypes hebben. De letters A, B en C geven aan hoe strak je krullen zijn opgerold. Bij A is de dichtheid van de krullen het minst en bij C het hoogst.
Op het moment dat je aan de Curly Girl methode begint is soms niet goed vast te stellen welke krullentype jij hebt. Pas als je enige tijd de Curly Girl methode toepast, krijgen je krullen de kans om zich in hun volle glorie te laten zien. Dan kun je opnieuw bepalen welk krullentype jij bent en je verzorgingsproducten nog gerichter uitzoeken.
Het vaststellen van je haartype en daarop aanpassen van de ingrediënten van je verzorgingsproducten is iets waar de meningen over verschillen, ook onder Curly Girls. Het gaat er voornamelijk om dat jij zelf goed kijkt wat bepaalde (Curly Girl Proof) producten voor jouw haar doen.
Maar gezegd wordt dat naast je krultype het ook aan te bevelen is om vast te stellen wat de eigenschappen van jouw krullen zijn om jouw producten en mogelijk routine te optimaliseren. Hierbij gaat het om drie verschillende aspecten. Op basis hiervan is beter in te schatten of producten met of zonder proteïne beter voor jou werken.
Hoe hoog is de dichtheid van haren op jouw hoofd? Je kunt dit inschatten door te kijken of je jouw hoofdhuid tussen je haren door kunt zien of helemaal niet, ook niet van dichtbij. Als je volgens een kapper bijvoorbeeld dik haar hebt, dan is de dichtheid groot. Bij lang haar kun je ook een paardenstaart maken in je haar en dan de omtrek van het elastiekje meten. Minder dan vijf centimeter is dun, tussen de vijf en tien centimeter is normaal en bij meer dan tien centimeter heb je echt een hoge haardichtheid.
Hoe dik is één individuele haar? Kun je één haar duidelijk zien als je hem tegen het licht inhoudt? Dan is je haar grof. Is de haar zo goed als onzichtbaar? Dan heb je fijn haar. Als jouw haar hier tussenin zit, is jouw haar gemiddeld.
Je elasticiteit en porositeit bepalen samen hoeveel proteïne en/of vochtinbrengend product je nodig hebt binnen je haarroutine. Om de elasticiteit van jouw haar vast te stellen, trek je één of verschillende haren uit je hoofd. Neem de haar tussen de vingers van je twee handen en rek de haar uit. Als je de haar heel ver uit kunt rekken voordat hij breekt, heb je zeer elastisch en sterk haar. Kun je hem een beetje uitrekken, dan heeft je haar een gemiddelde elasticiteit. Breekt je haar bijna onmiddellijk als je hem uitrekt, dan heeft je haar weinig elasticiteit en is het ook niet erg sterk. Als dit het geval is dan heeft jouw haar proteine nodig.
Maar elasticiteit is niet altijd een goede graadmeter om te zien of jouw haar proteine nodig heeft. Soms kan de elasticiteit per haar ook verschillen. Als je een lage elasticiteit hebt, komt je haar vocht tekort. Gebruik geen haarproducten met proteïne en gebruik eens in de 7 tot 14 dagen een hydraterend haarmasker.
De porositeit is vaak lastig vast te stellen en de verschillende manieren om dit te testen geven soms een verschillend beeld. Een hoge porositeit betekent dat je haar beschadigd is. Heeft jouw haar een hoge porositeit, dan betekent dit dat jouw haar na het wassen vrij snel droog is, binnen twee tot vier uur (zonder föhnen). Als dit vier tot acht uur duurt, heeft jouw haar een gemiddelde porositeit maar duurt het drogen langer dan acht uur, dan heeft jouw haar een lage porositeit. Haar met een lage porositeit is moeilijker doordringbaar voor vloeistoffen en andere producten omdat de haarschubben glad en strak over elkaar liggen. Jouw haar glanst dan ook! Maar let er wel op dat producten bij jouw haar wat meer tijd en warmte nodig hebben om het product goed op te kunnen nemen.
Is jouw haar hoogporeus? Je haar neemt dan makkelijk teveel vocht op. Met producten waarin keratine zit (dit is een veel gebruikte proteïne in haarproducten) repareer je de plekken waar je haarschubben niet goed sluiten zodat je dit voorkomt. Ook help je je haarschubben beter te sluiten door je haar met koud water na te spoelen of door je haar te spoelen met appelcider azijn.
Het is natuurlijk ook nog zo dat als jij bijvoorbeeld highlights in je haar hebt, die haren een andere structuur hebben en meer beschadigd zijn dan je haren zonder highlights. Daarmee kun je natuurlijk ook rekening houden bij de verzorging van je haar.
Duizelt het je nu? Dat is niet gek, er is ontzettend veel informatie over de Curly Girl methode te vinden en wat voor de één goed werkt, hoeft dat voor een ander niet te doen. Verschillende bronnen spreken elkaar ook tegen. Daarnaast is het zoals gezegd soms ook even volhouden voordat je weet of jouw haar goed reageert, omdat jouw krullen tijd nodig hebben om eraan te wennen Dit kan soms weken of maanden duren. Dus even geduld! Maar wel geldt: baat de Curly Girl methode niet, dan schaadt het in ieder geval ook niet.