Bestel nu en profiteer van gratis verzending – alleen t/m zondag!

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden
Uitstekende grijsdekking met een natuurlijk resultaat
Verzorgend voor haar en hoofdhuid
Je hormonen hebben invloed op je haarkleur. Hoe zit dat?

Je hormonen hebben invloed op je haarkleur. Hoe zit dat?

Het is algemeen bekend dat hormonen een essentiële rol spelen bij verschillende aspecten van het lichaam, zoals de groei, stofwisseling en stemming. Maar wist je dat hormonen ook van invloed kunnen zijn op je haarkleur? In deze blog leggen we uit hoe hormonale veranderingen de productie van melanine beïnvloeden, het pigment dat onze haarkleur bepaalt, en hoe dit kan leiden tot veranderingen in onze haarkleur gedurende ons leven.

Welke hormonen hebben invloed op je haarkleur?

Hormonen hebben verschillende effecten op je haarkleur, voornamelijk vanwege hun invloed op de productie en distributie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van je haar. Onder invloed van hormonale veranderingen kan de productie van melanine variëren, wat leidt tot veranderingen in haarkleur. De belangrijkste hormonen die invloed hebben op je haarkleur zijn melanocortines en thyroxine. Melanocortines zijn hormonen die de productie reguleren van melanine in de melanocyten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor het produceren en opslaan van het pigment in je haarzakjes. Er zijn twee soorten melanocortines die van belang zijn voor de haarkleur:

  1. α-melanocortine: Dit hormoon stimuleert de productie van eumelanine, het pigment dat verantwoordelijk is de kleurhoogte van je haar. Hoe meer eumelanine je haar bevat, hoe donkerder het is. Heb je blond haar? Dan bevat jouw haar weinig eumelanine. Is jouw haar donkerbruin? Dan bevat het juist veel eumelanine. 
  2. Agouti signaleringseiwit (ASIP): Dit hormoon remt de productie van eumelanine en stimuleert in plaats daarvan de productie van pheomelanine. Pheomelanine is verantwoordelijk voor de rode en gele pigmenten in het haar, en het wordt ook aangetroffen in de huid en de ogen. Hoe hoger het gehalte aan pheomelanine, hoe warmer de haarkleur is. Mensen met een hoger gehalte aan pheomelanine in hun haar hebben meestal rood, oranje of blond haar.

Een ander hormoon dat van invloed is op je haarkleur is thyroxine. Hoewel dit hormoon niet van directe invloed is, kan het indirect wel van invloed zijn. Thyroxine wordt namelijk geproduceerd door de schildklier. Een onbalans in de schildklierhormonen kan leiden tot verschillende aandoeningen, zoals hyperthyreoïdie (te veel schildklierhormoon), hypothyreoïdie (te weinig schildklierhormoon) en andere schildkliergerelateerde aandoeningen. Deze aandoeningen kunnen van invloed zijn op het lichaamsgewicht, de hartslag, de energieniveaus en dus zelfs op de haargroei en haarkleur.

Hormonale veranderingen tijdens belangrijke levensfasen

Er zijn bepaalde periodes in het leven die bekend staan op hormonale schommelingen. Denk hierbij aan de puberteit, tijdens zwangerschap, de menopauze of bij gebruik van bepaalde medicatie of hormoontherapie. In deze periodes kun je een verandering in je haarkleur waarnemen, bijvoorbeeld in de menopauze wanneer de productie van melanine afneemt. Dit resulteert in het verschijnen van grijze haren. Niet alleen je haarkleur kan veranderen, maar ook de structuur van het haar. Hierdoor weerkaatst je haar het licht ook nog eens anders waardoor je haar meer gaat glanzen of juist dof wordt. Dit kan ook zorgen voor een optisch andere haarkleur.

Hormonen en haarverf

Dat hormonen van invloed zijn op je haarkleur is nu wel duidelijk maar, kan haarverf ook anders uitpakken onder invloed van hormonen? Het antwoord is; ja. Dat kan. Er zijn zelfs mensen die beweren dat haarverf niet pakt tijdens een korte hormoonschommeling zoals tijdens de mentruatie. Wetenschappelijk bewijs hiervoor is er echter niet. Dat haarverf anders kan uitpakken tijdens lange hormoonschommelingen, is wel bewezen. Wanneer jouw haar van kleur verandert door hormonen, is de basis waarop je haarverf aanbrengt ook anders. Hierdoor kan het resultaat anders zijn dan je altijd gewenst was. Ook kunnen homonen zorgen voor een veranderende haarstructuur. Wanneer je haar grijs wordt, worden je haren vaak ook wat stugger. Deze stugge haren hebben soms meer moeite om de pigmenten uit haarverf op te nemen waardoor haarverf soms minder of zelfs helemaal niet pakt. Ook de porositeit van je haar kan veranderen onder de invloed van hormonen. Haar met een hogere porositeit kan haarverf anders opnemen en vasthouden dan haar met een lagere porositeit, waardoor de uiteindelijke kleur kan variëren. Tot slot kunnen hormonale veranderingen kunnen ook de gevoeligheid van de hoofdhuid veranderen. Sommige mensen kunnen gevoeliger zijn voor bepaalde ingrediënten in haarverf tijdens bepaalde hormonale fasen, waardoor het belangrijk is om voorzichtig te zijn bij het kiezen van haarverfproducten. Kies daarom het liefst voor een haarverf met zo min mogelijk agressieve ingrediënten. 

Het effect van hormonen op je haarkleur: tot slot

Het is belangrijk om te onthouden dat individuele reacties op hormonale veranderingen kunnen variëren, en daarmee ook de manier waarop jouw haar reageert op haarverf. Als je twijfelt of vragen hebt over het verven van je haar en de mogelijke invloed van hormonen, neem dan contact op met onze klantenservice. Ook kun je altijd een tester aanvragen om een klein haarplukje te verven. Zo kun je snel ontdekken of jouw hormonen op dit moment van invloed zijn op je haarkleur. 

Koop jouw haarverf

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!
home