Bestel nu en profiteer van gratis verzending – alleen t/m zondag!
Er zijn veel feiten maar ook fabels over haaruitval. Er wordt dan ook al eeuwenlang gezocht naar oplossingen en oorzaken van haaruitval. Wat is nu waar en wat niet op het gebied van haaruitval? We zetten het in deze blog voor je op een rijtje.
Een volle haardos wordt van oudsher al gezien als een schoonheidsideaal. De zoektocht naar oorzaken en oplossingen voor kaalheid gaat dan ook heel lang terug. De Griekse arts Hippocrates begon meer dan 2000 jaar geleden al te observeren hoe haar groeit en testte manieren om het uitvallen ervan te stoppen. Hoewel we er nu veel onderzocht en bewezen is, bestaan er nog steeds veel misvattingen over haaruitval. We bespreken de wijdst verbreide.
Je hebt vast wel eens gehoord dat de genen die verantwoordelijk zijn voor kaalheid van moeders kant van de familie komen. In werkelijkheid is het veel veel complexer dan dat. Een onderzoek uit 2017, gepubliceerd in het Britse tijdschrift PLOS Genetics, analyseerde informatie van 52.000 mannen met erfelijke kaalheid. Er werden ten minste 287 genen geïdentificeerd die betrokken zijn bij het proces van haaruitval. Ten minste veertig van deze geïdentificeerde genen waren gekoppeld aan het X-chromosoom, het chromosoom dat van de moeder wordt geërfd, terwijl de andere genen verspreid waren over het hele genoom.
Dus hoewel het waar is dat de sterkste genen van de moederskant van de familie komen, komen de verschillende genen die aan de basis liggen van kaalheid, van beide kanten.
Het klopt dat vrouwen, in tegenstelling tot mannen, over het algemeen niet kaal worden door hun leeftijd. Bij de meeste mannen is dat wel het geval: de haarlijn trekt zich terug en er verschijnen kale plekken. Vrouwen verliezen over het algemeen een beetje haar bovenop hun hoofd en misschien een beetje bij de slapen.
Reden is dat vrouwen minder testosteron hebben en meer oestrogeen om het in evenwicht te houden. Haarverlies door leeftijd komt dus ook voor bij vrouwen, alleen is het haarverlies vaak meer diffuus waardoor op de gehele hoofdhuid gelijkmatig minder haren teruggroeien. Het is dus minder opvallend, maar vaak kun je de hoofdhuid veel duidelijker zien omdat de haardos minder dik is.
Fabel. Het wassen van je haar heeft geen invloed op de haarzakjes. Het tegenovergestelde is dus ook niet waar: shampoos tegen haaruitval, zoals bijvoorbeeld met cafeïne, werken niet tegen haaruitval.
Fabel. Net zoals shampoo geen effect heeft op het haarzakje in de hoofdhuid, geldt hetzelfde voor het laten knippen van je haar. Je haar vaker knippen zal het niet sterker maken of voorkomen dat het uitvalt. Wel kun je natuurlijk haarbreuk door gespleten haarpuntjes ermee voorkomen. Haarbreuk wordt soms ook verward met haaruitval.
Feit. Haar valt meer uit in de lente en in de herfst. De precieze oorzaak van dit fenomeen is onbekend, maar wetenschappers denken dat de zon invloed heeft op de hormonen in het lichaam en ervoor zorgt dat een groter aantal haarzakjes in rust gaat. Deze theorie is echter niet bewezen.
Meestal een fabel. Het is waar dat stress een rol speelt bij haaruitval. De hoeveelheid stress die haaruitval veroorzaakt is echter immens. Dagelijkse stress veroorzaakt door werk of persoonlijke problemen heeft niets te maken met haaruitval. Extreme gevallen van stress of psychologische problemen zijn vaak verantwoordelijk voor haaruitval, maar dagelijkse stress gelukkig niet.
Dit lijkt een feit, maar is een fabel. Er zijn namelijk momenteel minstens drie klinisch bewezen alternatieven om kaalheid tegen te gaan. Geen enkele garandeert resultaten met 100% effectiviteit, gezien het complexe chemische en biologische systeem dat betrokken is bij haaruitval, maar de volgende drie remedies kunnen helpen het proces te vertragen of zelfs om te keren:
De haargroei bevorderende werking van minoxidil werd voor het eerst opgemerkt tijdens een klinisch onderzoek naar hoge bloeddruk. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat minoxidil in pilvorm behalve het doen verlagen van de bloeddruk ook een hele positieve bijwerking heeft; het hergroeien van verloren haren. De onderzoekers besloten toen om minoxidil tot een haargroeimiddel-lotion te ontwikkelen wat geleid heeft tot de vele minoxidil-producten die nu verkrijgbaar zijn.
Finasteride is een middel dat gebruikt werd bij prostaatproblemen, maar bleek ook een positief effect te hebben op de haargroei. Dit komt doordat het ervoor zorgt dat het mannelijk hormoon testosteron minder invloed heeft op de prostaat en op de haarzakjes in de huid.
Hoewel wel kostbaar, is ook haartransplantatie een mogelijke oplossing. Een haartransplantatie is een medische ingreep die wordt uitgevoerd om haarverlies te behandelen en de gevolgen van haaruitval te herstellen. Het is een aantrekkelijke oplossing voor mensen die last hebben van kaalheid of dunner wordend haar en dit graag met eigen haar willen behandelen.
Tijdens een haartransplantatieprocedure worden gezonde haarzakjes verplaatst, meestal vanaf de achterkant van het hoofd, naar de gebieden waar het haar dunner is of waar geen haar meer groeit. De haarzakjes die worden getransplanteerd, zijn genetisch bestand tegen haarverlies en zullen blijven groeien op hun nieuwe locatie. De verschillende transplantatietechnieken zijn de laatste jaren sterk geëvolueerd, met zeer goede resultaten!
Zoals we eerder al noemden, wordt haarbreuk vaak verward met haaruitval. Je haar breekt bij haarbreuk af op de dunne, beschadigde plekken, maar het is dus niet de hele haar die uitvalt. Het is wel vervelend en je haar wordt minder vol. Haarbreuk kun je wél voorkomen door je haar goed te verzorgen. Gebruik ook vooral even geen stylingtools.
Hopelijk hebben we je wat meer duidelijkheid kunnen brengen over de feiten en fabels over haaruitval en weet je nu dat je tegen haarbreuk wel wat kunt doen door je haar de juiste verzorging te geven.