Bestel nu en profiteer van gratis verzending – alleen t/m zondag!

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden
Uitstekende grijsdekking met een natuurlijk resultaat
Verzorgend voor haar en hoofdhuid
Haar nat stijlen

Haar nat stijlen

Je haar nat stijlen? Daar kunnen we heel kort over zijn: niet doen, nooit! Ook niet als je heel veel haast hebt. Je richt onherstelbare schade aan aan je haar en dat wil je echt niet! By the way, met stijlen bedoelen we in deze blog het steil maken van je haar met een stijltang.

Bij eigenlijk alles, van verzorgen tot stijlen van je haar, is het nodig om een beetje lief te zijn voor je haar. Verzorg het goed met milde producten afgestemd op jouw haartype, behandel het niet te ruw en stijl je haar niet te heet. En stijl je haar dus zeker niet als het nat is.

Waarom mag je je haar niet stijlen als het nat is?

Ik kan me voorstellen dat je denkt dat het sneller werkt en je twee vliegen in één klap slaat om je haar te stijlen als het nat is. Je hebt ’s morgens meestal haast en als je dan met nat haar onder de douche vandaan stapt, scheelt het tijd als je je haar niet eerst hoeft droog te föhnen.

Maar wat gebeurt er als je je haar wel nat zou stijlen? Je haar bevat water als het nat is. Water verandert in stoom bij 100°C. De meeste stijltangen werken in het temperatuurbereik van 185-230°C. Zodra de hete stijltang je natte haar raakt, verandert het water in je haar in stoom en explodeert het bijna uit de cortex (binnenste laag van het haar). Hierdoor ontstaat structurele schade. De stoomexplosie beschadigt de cortex en leidt tot haarbreuk, kroeshaar en stug haar.

Dit kan een vicieuze cirkel in de hand werken, waardoor je wordt aangemoedigd om je haar vaker en agressiever te stijlen, waardoor er in de loop van de tijd steeds meer schade ontstaat.

Vermijd daarom het gebruik van een stijltang op nat haar. In het volgende gedeelte delen we tips om je haar snel te kunnen stijlen en pluisvrij te krijgen zónder schade.

Zó krijg je je haar het snelst droog

Was ’s avonds je haar zodat het ’s morgens droog is. Dit scheelt je sowieso veel tijd in het ochtendspitsuur. Gebruik altijd een conditioner. Omdat het beter is voor iedere haarsoort en je daarmee de haarschubben sluit, maar ook omdat het de droogtijd van je haar verkort. Daarnaast minimaliseert een conditioner schade aan je haar.

Of gebruik een droogshampoo in plaats van je haar te wassen. Was je het toch ’s ochtends of is het toch nat geworden onder de douche? Gebruik dan een microvezel handdoek om je haar droog te deppen (nooit wrijven!). Microvezel neemt water namelijk sneller op uit je haar en is zachter voor je haar dan een gewone handdoek. Je kan deze ook even als een tulband om je haar wikkelen.

Föhnen van je handdoekdroge haar

Borstel je haren eerst voorzichtig maar goed los, van beneden naar boven. Dit heeft als effect dat je haar al mooi stijl valt. Doe er daarna een haarmousse in. Verdeel deze plukje voor plukje over het haar, van aanzet tot punt. De mousse geeft je haar extra stevigheid en heeft als voordeel dat je haar langer stijl blijft en niet pluizig wordt. Föhn het vervolgens op een lage temperatuur droog met behulp van een borstel en met de haargroeirichting mee.

Een lagere temperatuur voorkomt hitteschade en helpt de haarschubben te verzegelen waardoor je je haar gladder kunt stijlen. Ook glanst je haar dan extra.

Hittebeschermend serum voor het stijlen

Gebruik voorafgaand aan het stijlen een hittebeschermende spray of serum. Een hittebeschermer zorgt ervoor dat je haar de warmte aan kan zonder te beschadigen. Breng vooral goed op het onderste gedeelte van het haar aan. Het beste is om beetje bij beetje product aan te brengen, van de onder naar boven en van aanzet tot puntjes. Deze sprays en serums hydrateren je haar en gaan kroezen en statisch haar tegen. Ook na het stijlen beschermen ze je haar tegen invloeden van buitenaf. Dit zorgt er dus voor dat je haar de hele dag glad, glanzend en in model blijft. Je haar is nu klaar om veilig aan het stijlen te beginnen.

Gebruik een goede stijltang

Een goede stijltang is vaak een dure aanschaf. Als je van jezelf makkelijk te stijlen haar hebt wat van nature ook al redelijk steil is, lijkt een goedkopere stijltang ook prima te werken. Let er dan wel op dat de beschermende coating niet afslijt. Door het ontbreken van de coating raakt je haar namelijk beschadigd.

Heb je weerbarstig haar of veel krul? Dan heb je echt een professionele stijltang nodig. Deze gaan langer mee en stijlen beter. Deze maken je haar sneller steil en het blijft ook langer steil.

Zó weet je wat de juiste temperatuur is voor het stijlen

Stijlen op een lagere temperatuur is natuurlijk altijd beter voor je haar. Maar het is nóg belangrijker dat je een lok niet twee keer door de stijltang hoeft te halen.

Daarom kun je het beste eerst even uitproberen welke temperatuur voor jou in één keer een goed stijl resultaat geeft. Meestal is bij fijn haar een lagere temperatuur nodig dan bij grover haar. Begin met de laagste temperatuurinstelling. Dit is meestal rond de 180 of 185°C. Werkt dit niet goed genoeg? Zet de temperatuur iets hoger en stijl een nieuwe lok totdat je de temperatuur hebt bereikt die voor jou goed werkt.

Werk rustig en netjes. Stijl dunne plukken haar in één keer. Ga rustig met de stijltang van aanzet tot punt door het haar.

Finishing touch: haarlak

Gebruik na het stijlen een haarlak. Je haar blijft langer mooi stijl en je haar pluist minder snel. Spray de haarlak niet van te dichtbij op je haar, maar hou een afstand van ongeveer 30 centimeter aan.

Op deze manier kan het stijlen van je haar niet meer mis gaan. Stijl in ieder geval je haar nooit (meer) als het nat is. 

Shop haarstyling

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!
home