In dit blog vertellen we je alles over hoe je je haar zelf succesvol kunt blonderen of highlighten én verklappen we onze beste tips om te voorkomen dat het geel wordt.
Er zijn helaas namelijk verschillende oorzaken die er tijdens het blonderen of highlighten van je haar voor kunnen zorgen dat het ongewenst geel wordt. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan het gebruikte blondeermiddel, de gebruikte ontwikkelaar, geverfd en ongeverfd haar blonderen, de conditie van je haar en je haarsoort, de inwerktijd etc. Wil jij je haar een mooie koele blonde tint geven in plaats van geel? Lees dan verder!
Blondeer je haar alleen zelf als het in goede conditie is. Als je beschadigd haar blondeert, vergroot je de kans op schade zoals haarbreuk én krijg je mogelijk ongewenste kleurresultaten.
Beschadigd of poreus haar absorbeert sneller het blondeermiddel of de verf, maar kan ook ongelijkmatig ontkleuren, waardoor gele tinten achterblijven. Gezond haar kan juist langer duren om te bleken. Ook dik of donker haar heeft meer tijd nodig. Het blonderen van beschadigd haar is riskant en kan leiden tot:
Zorg er dus voor dat je haar in goede conditie is voordat je het blondeert. Dit kun je doen door een haarmasker te gebruiken zoals Colour Mask. Gebruik Colour Mask als een diepwerkend haarmasker. Ook tijdens het blonderen zelf kun je Colour Mask toevoegen om je haar te beschermen.
In deze blogs op onze site lees je meer over hoe je je haar kunt herstellen:
Is jouw haar in goede conditie om te gaan blonderen? We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: het is cruciaal om een blondeermiddel en ontwikkelaar (waterstofperoxide) van goede kwaliteit te kiezen. Producten van inferieure kwaliteit kunnen je haar beschadigen en geelheid veroorzaken. Kies dus voor een product van goede, professionele kwaliteit.
Het is allemaal vrij technisch, maar dit kan er mis gaan als je blondeermiddel van slechte kwaliteit gebruikt:
Soms kun je bij je blondeermiddel zelf kiezen voor een percentage ontwikkelaar. Kies hierbij liever een lager percentage indien mogelijk, want hoe hoger het percentage, hoe belastender het proces is voor je haar. Met een hoger percentage bereik je wel meer oplichting.
Neem nooit een percentage hoger dan aanbevolen voor je haartype en kleur, want een te sterke ontwikkelaar kan je haar niet alleen beschadigen, maar ook geel maken. Als het oplichten te snel gaat, met een hoog percentage, of wanneer je haar te donker is en sterke warme pigmenten heeft, loop je ook kans op 'brassy' tinten.
Kies dus voor het juiste volume van ontwikkelaar, de waterstofperoxide of activator zoals wij het bij WECOLOUR noemen.
Blondering wordt op ieder haar anders van kleur en hangt uiteraard ook af van het product en de inwerktijd. Zo bereik je dus niet altijd een lichtblonde kleur met blondering. Of altijd dezelfde kleur. Zorg er in ieder geval voor dat je een realistische verwachting hebt over hoe licht je jouw haar kunt krijgen met het product dat je gaat gebruiken. Dit verschilt namelijk.
Met WECOLOUR blondering bijvoorbeeld kun je afhankelijk van de ontwikkelaar die je kiest in één keer maximaal vier (6%) tot zes (9%) kleurhoogtes oplichten.
Weet je niet welke kleurhoogte je haar heeft? Om de kleurhoogte van je haar vast te stellen en dus te weten hoe licht jouw haar ongeveer kan worden, kun je het beste even naar onze haarverfpagina gaan. Kijk bij welke van onze haarkleuren jouw haar het dichtst in de buurt zit. Het eerste cijfer van deze kleur geeft de kleurhoogte aan. Tel daar het aantal kleurhoogtes bij op en kijk hoe licht jouw haar maximaal kan worden met de activator die jij bij je blondeermiddel gebruikt.
Het lastige bij blonderen is dat er geen standaard inwerktijd is bij een blondeerproduct. Hoe snel de oplichting gaat, is namelijk van het gebruikte product, jouw eigen haar en nog andere factoren afhankelijk. Je zult dus steeds zelf moeten controleren of je haar al voldoende is opgelicht. Is dit het geval, spoel het dan zo snel mogelijk uit met koud/lauw water.
Langer laten inwerken beïnvloedt het resultaat negatief en belast je haar onnodig. Maar wanneer de blondering of verf niet lang genoeg inwerkt, loop je risico op warme (lees gele) tinten. Nauwkeurige en tijdige toepassing van het blondeermiddel is dus echt heel belangrijk. Maar ook het te voorzichtig blonderen en niet lang genoeg laten inwerken om het haar niet te beschadigen, wat soms betekent dat het proces te vroeg wordt gestopt.
Om geel haar door blonderen of highlighten te voorkomen, is het nodig om te begrijpen waarom je haar geel of te warm van kleur kan worden, daarom eerst wat theorie.
Blonderen werkt door oxidatie, een chemisch proces waarbij de melanine (het natuurlijke pigment in het haar) wordt afgebroken. Blonderen/oplichten verloopt in verschillende fasen en is afhankelijk van de oorspronkelijke haarkleur en de sterkte van het gebruikte bleekmiddel. De kleurpigmenten in het haar worden geleidelijk afgebroken:
Als je haar direct na het verven of blonderen geel of te warm van kleur is, is dat omdat in dit proces wat is misgegaan. Je haar was (te) donker of je hebt het blondeermiddel te vroeg uitgespoeld. Het gele pigment is het hardnekkigst en blijft vaak als laatste over.
Maar let op: ook het te lang laten zitten kan een gelige tint veroorzaken en je haar onnodig beschadigen!
Onze tip is dan ook om het blondeermiddel dat je hebt gekozen eerst nauwkeurig te testen op jouw haar om te kijken hoe lang je het het beste kunt laten inwerken. Zorg ervoor dat je deze tijd aanhoudt en niet overschrijdt.
Ten slotte, spoel je haar grondig uit met koud water na het blonderen om alle resterende blondeermiddel te verwijderen, want niet volledig uitspoelen kan ook voor geel haar zorgen.
Je bereikt op geverfd haar een ander resultaat dan op ongeverfd haar. Hou hier rekening mee tijdens het blonderen. Heb jij geverfde gedeeltes in je haar of bijvoorbeeld een uitgroei? Hou dan rekening met langere inwerktijd en/of soms zelfs een ander percentage waterstofperoxide op de verschillende delen van je haar.
Lowlights zijn vaak donkerder gekleurde stroken die diepte en contrast aan je haar geven. Deze kunnen lastig zijn om te blonderen omdat het donkere pigment moeilijker oplicht.
Is je kleur na het blonderen niet naar wens? Dan kun je het ofwel
Na het blonderen heb je soms haarverf of een toner nodig, maar niet altijd. Was je haar erg donker, dan moet je erop rekenen dat je na het blonderen altijd moet verven of nogmaals moet blonderen omdat je haar oranje wordt na één keer blonderen. Bij lichter blond haar dat nog wat te warm van kleur is, kun je vaak volstaan met een toner. Soms is de kleur na het blonderen direct goed, omdat het toegevoegde blauwe pigment (bij WECOLOUR blondering) zorgt voor een mooie koele kleur bij lichter haar dat geblondeerd wordt.
Toners zijn eigenlijk semi-permanente haarkleuren die gebruikt worden om ongewenste tinten te neutraliseren. Ze werken door de kleurenbalans in je haar te veranderen. Mooie kleuren om als toner tegen een gele gloed te gebruiken is de astint as zeer lichtblond (11.1). Is jouw haar wat donkerder neem dan ook een donkerdere kleur. Wil je alleen van de gele gloed af en niet te assig, kijk dan naar zeer lichtblond (10.01) Lees meer over wat toners voor je haar doen in het blog 'toners'.
Vergeet niet je geblondeerde of gehighlighte haar na afloop goed te verzorgen. Zo hou je de kleur mooi en zorg je ervoor dat je haar in goede conditie blijft of komt. Een goede manier om je geblondeerde haar mooi en gezond te houden, is door het routinematig te voeden met conditioners speciaal geformuleerd voor geblondeerd haar. Zorg er ook voor dat je jouw haar regelmatig hydrateert met diepe vochtinbrengende behandelingen, helemaal als je gebruik maakt van verwarmingsapparaten zoals steiltangen en krultangen. Ze kunnen de haarkleur verbleken en uiteindelijk een ongewenste geelachtige tint veroorzaken. Het gebruik van haarproducten met hittebescherming gaan dit tegen.
Hoewel er bij het blonderen of highlighten van je haar veel komt kijken, heb wel zelf voor een groot gedeelte in de hand hoe succesvol jouw blondering uitpakt. Een goede voorbereiding is belangrijk. Dit betekent dat je je goed inleest over het blonderen van je haar. Gebruik hiervoor algemene informatie die je online kunt vinden en de specifieke informatie over jouw product. Deze laatste informatie is hierin leidend.
Op de site van WECOLOUR vind je nog de volgende informatie:
Test het blondeerproduct van tevoren op een haarplukje of meerdere haarplukjes uit in geval van kleurverschillen in je haar om te zien wat voor jou de juiste inwerktijd is en om vast te stellen of je tevreden bent met de kleur of dat je deze nog wilt tonen of verven. Zorg ervoor dat je eventueel de juiste toner of haarverf voor naderhand hebt. Zo kan het niet anders; zo blondeer of highlight jij je haar succesvol!