Wat is build-up, waarom moet je dit vermijden en hoe beschadigt build-up je haar zonder dat je het weet? Build-up, je hebt de term vast al eens voorbij horen komen. In deze blog vertellen we je wat build-up nu eigenlijk is, wat de gevolgen zijn en hoe je build-up voorkomt.
Build-up is een ophoping van productresten in je haar. Deze zijn grotendeels afkomstig van je haarverzorgings- en stylingproducten. Ook vervuiling uit de lucht kan zich ophopen in je haar.
Je zou zeggen dat je deze verontreinigingen en resten gewoon uit je haar wast. Maar soms is de shampoo die je gebruikt niet toereikend om alle productresten uit je haar uit te wassen. Uiteindelijk hopen deze productresten dan op in je haar en op je hoofdhuid. Vooral als je fijn haar hebt, heb je sneller last van build-up.
Build-up kan uiteindelijk leiden tot een verstoorde natuurlijke balans van je haar en hoofdhuid, met futloos droog haar of soms juist vettig haar tot gevolg. Dit zijn de gevolgen van build-up in je haar die hiertoe leiden:
Gewicht en futloosheid: Vooral bijvoorbeeld siliconen kunnen zich ophopen op het haar en zorgen voor een zwaar en futloos gevoel. Dit kan ervoor zorgen dat je haar er plat en levenloos uitziet. Als je krullen hebt, kunnen deze niet meer in hun natuurlijke vorm komen.
Slechte absorptie: build-up vormt een ondoordringbaar laagje om je haar. Verzorgende en hydraterende ingrediënten uit verzorgingsproducten kunnen daardoor niet goed doordringen in het haar. Maar ook de natuurlijke oliën afkomstig van de hoofdhuid kunnen je haar niet meer bereiken waardoor je haar droog en broos wordt. Daarnaast kan build-up een barrière vormen waardoor vocht niet goed kan worden vastgehouden, wat ook kan leiden tot droog haar.
Verstikking van de hoofdhuid: Wanneer build-up zich ophoopt op de hoofdhuid, kan dit leiden tot verstopping van de haarzakjes en verminderde zuurstofopname. Dit kan leiden tot irritatie, jeuk en zelfs haaruitval.
Sommige ingrediënten zijn wat lastiger uit je haar te wassen dan andere en veroorzaken daardoor eerder build-up. Ingrediënten die niet wateroplosbaar zijn, zijn uiteraard lastiger uit je haar te wassen. We bespreken de meest voorkomende.
Siliconen maken het haar zacht, glad, glanzender, minder statisch én je haar makkelijker doorkambaar. Daarom worden siliconen veel toegepast in haarverzorging. Ze vormen een synthetisch laagje om je haar. Veel siliconen zijn echter niet-wateroplosbaar. De niet water-oplosbare siliconen zijn:
Je wast deze lastig uit je haar, waardoor je snel build-up krijgt van haarproducten waarin deze siliconen worden toegepast.
Ook polyquaternium is een veelgebruikt ingrediënt. Het maakt je haar zacht en is een antistatisch middel. Polyquaternium bevat altijd een cijfer achter de naam. Maar net als siliconen legt dit ingrediënt een laagje om je haar. Dit ingrediënt is echter slecht afbreekbaar, ook biologisch.
Gebruik je gel? De kans is de kans groot dat die polymers bevat. Een veel voorkomende polymer is bijvoorbeeld PVP die vaak wordt gecombineerd met vergelijkbare soorten. Als een gel een hoge concentratie van deze synthetische polymers bevat en je deze dagelijks gebruikt, kan dit resulteren in build-up.
Je dacht misschien dat als je geen of weinig haarverzorgings en stylingproducten gebruikt, je de dans voor wat betreft build-up ontspringt. Dat is helaas niet altijd zo. Ook luchtvervuiling bevat verschillende (schadelijke) deeltjes en chemicaliën die zich gemakkelijk hechten aan oppervlakken, waaronder ook je haar. Leef je in een gebied waar veel luchtvervuiling is, dan stapelen deze deeltjes zich op in je haar.
Maar ook water kan zorgen voor build-up in je haar. De in water aanwezige kalk en metalen kunnen zich ook in je haar ophopen als deze in hoge concentraties aanwezig zijn. Een waterontharder kan hierbij een oplossing zijn, in ieder geval voor de aanwezigheid van kalk.
Gebruik de juiste hoeveelheid en een goede kwaliteit haarverzorgingsproducten. Overmatig gebruik van haarproducten kan leiden tot build up in je haar. Gebruik alleen de hoeveelheid product die nodig is voor je haartype en lengte.
Was regelmatig je haar met een milde shampoo om opgebouwde producten en vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat je de shampoo grondig uitspoelt om alle resten te verwijderen.
Gebruik soms een clarifying shampoo. Met een clarifying shampoo verwijder je wél alle opgehoopte productresten en vuil uit je haar. Clarifying shampoo bevat iets effectievere reinigers dan een gemiddelde of milde shampoo. Ze bevatten geen sulfaten, maar andere varianten die hier wel op lijken. Ook bij deze shampoo adviseren we je het gebruik te beperken. Dus gebruik hem bijvoorbeeld eens in de week als je vaak last hebt van build-up tot eens in de drie weken.
Gebruik een scalp brush tijdens het wassen van je haar om je hoofdhuid goed te reinigen.
Vermijd hitte en stylingproducten. Overmatig gebruik van warmte en stylingproducten kan leiden tot build up in je haar. Probeer hitte te vermijden en gebruik zo min mogelijk stylingproducten om opbouw te voorkomen.
Gebruik een haarmasker. Af en toe een haarmasker gebruiken kan helpen om opgebouwde producten te verwijderen en je haar te hydrateren. Kies voor een haarmasker dat geschikt is voor jouw haartype en behoeften. Gebruik producten als een haarmasker en conditioner alleen in de lengtes van je haar of in de puntjes.
Heb jij last van build-up? Misschien kun je sommige van de producten die je in de winkel koopt vervangen door natuurlijker alternatieven die geen build-up veroorzaken. Gebruik bijvoorbeeld natuurlijke haarmaskers en oliën: Natuurlijke oliën en haarmaskers kunnen helpen om je haar te voeden zonder build-up te veroorzaken.
Natuurlijke plantaardige olie, en met name kokosolie, staat bekend om zijn hydraterende en voedende eigenschappen voor het haar. Wanneer kokosolie wordt gebruikt als een natuurlijk alternatief voor commerciële haarproducten, kan het helpen bij het voorkomen van build-up op je haar. Kokosolie kan namelijk helpen om de productresten te verwijderen en het haar diep te reinigen, waardoor de opbouw van producten wordt voorkomen.
Daarnaast kan kokosolie het haar ook helpen om vocht vast te houden en te beschermen tegen schade door hitte en stylingproducten.
Check je producten op siliconen en was regelmatig met een clarifying shampoo om onverhoopt toch opgebouwde build up te verwijderen. Ook kan het raadzaam zijn om te kijken naar de combinatie van siliconen en sulfaten die jij gebruikt in je haarproducten. Gebruik je veel niet-wateroplosbare siliconen? Was je haar dan vaker met een agressievere, clarifying shampoo om build-up te verwijderen. Reageert je hoofdhuid hier negatief op? Ga dan op zoek naar producten zonder siliconen, polyquaternium en polymers, omdat build-up je haar beschadigt zonder dat je het weet.