15% Cyber Monday korting op bijna alles! Gebruik de code: CM2024

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden
Uitstekende grijsdekking met een natuurlijk resultaat
Verzorgend voor haar en hoofdhuid
Waarom breekt je haar af en hoe voorkom je haarbreuk?

Waarom breekt je haar af en hoe voorkom je haarbreuk?

We hebben allemaal wel eens last van afbrekend haar. Waarom gebeurt dit? En kun je dit voorkomen? De tips in dit blog zorgen ervoor dat je haar weer gezond groeit en minder snel afbreekt. 

Oorzaak van afbrekend haar

Afbrekend haar is eigenlijk beschadigd haar dat niet groeit. Vaak zijn er korte, piekerige, doffe plukjes aan je haarlijn te zien. Bij beschadigd haar zijn de haarschubben op de haarschacht beschadigd, hier zijn meerdere oorzaken voor. Een van de bekendste oorzaken is teveel wrijving op de haarschacht. Hierbij kun je denken aan een ruwe handdoek die je gebruikt om je natte haar mee droog te maken. Een andere veel voorkomende oorzaak is dat het haar beschadigd is door (hete) stylingtools. Denk aan je haar krullen of stijlen met een hete tang, te lang en te heet föhnen of bijvoorbeeld extensions. Bij hete stylingtools kun je je haar flink beschadigen, vooral als je haar van zichzelf al droog is. De hitte droogt je haar namelijk nog meer uit, waardoor het alleen maar kwetsbaarder wordt. De kans op gespleten punten, gebroken haar en haaruitval wordt hierdoor groter. Dit geldt ook voor extensions. Als je je extensions te lang laat zitten wordt het te zwaar voor je eigen haar en hierdoor kan je haar gaan afbreken. Ook chemische behandelingen beschadigen je haar (straighten, blonderen, permanenten, verven etc.).

Tips om afbrekend haar te voorkomen

Het is vervelend om afbrekend haar te hebben en het liefst wil je hier ook zo snel mogelijk vanaf. Wij hebben daarom een paar goede tips voor je op een rijtje gezet.

  • Je natte haar droog wrijven met een handdoek is slecht, de handdoek kun je vervangen door een T-shirt of een microvezel handdoekje. Je haar is namelijk erg kwetsbaar als het nat is, dit komt omdat het haar veel water opneemt en dit verbreekt tijdelijk de verbindingen die het haar stevig bij elkaar houden. Een handdoek is gemaakt van badstof, ook wel katoen wat in lussen is geweven. Deze stof neemt extra snel en veel vocht op. De handdoek neemt eigenlijk alleen te veel vocht op. Het neemt namelijk zoveel vocht op dat het haar uit laat drogen. Daar komt ook nog eens bovenop dat badstof vrij ruw is, en hierdoor veroorzaak je te veel wrijving op de hoofdhuid wat de haarschubben beschadigd. Hierbij is het ook belangrijk dat je de wrijving niet opzoekt. Probeer daarom je haar droog te deppen, hierdoor ontwijk je de wrijving die de haarschubben beschadigt.
  • Een andere tip om afbrekend haar te voorkomen is zo min mogelijk hete styling tools te gebruiken. De hitte droogt je haar uit, hierdoor wordt het kwetsbaarder en kan het sneller gaan afbreken. Wil je toch het liefst hete styling tools gebruiken, dan is het slim om een hitte beschermer voor je haar te gebruiken, dit heb je in spray-vorm of als serum. Deze producten brengen een beschermlaagje aan op je haar zodat de hitte de kern van het haar niet bereikt.
  • Zet je föhn op de koude stand. Het duurt wat langer voordat je haar droog wordt, maar je voorkomt dan wel afbrekend haar.
  • Het laten knippen van je dode punten is belangrijk voor gezond haar. Als je niet regelmatig naar de kapper gaat om dit te laten doen, dan zullen de puntjes (en misschien nog meer) van je haar op een gegeven moment vanzelf afbreken. En dat wil je natuurlijk niet.
  • Gebruik regelmatig een haarmasker of een goede conditioner, let hierbij wel op de ingrediënten. Het is belangrijk om producten met heftige chemicaliën erin te vermijden. Door slechte chemicaliën kan je haar alleen maar meer uitdrogen en uiteindelijk afbreken. Denk aan siliconen, parabenen, microplastics of SLS. Deze stoffen kunnen irriterend werken op de hoofdhuid waardoor de balans tussen je hoofdhuid en je haar verstoord wordt. 
  • Bij het uitkammen van je haar is het heel belangrijk dat je goed oplet welke borstel je gebruikt. Is je haar nog nat? Gebruik dan een borstel die speciaal is gemaakt voor nat haar. Ook is het goed om te weten dat je haar altijd van onder naar boven hoort te borstelen. Zo leg je namelijk minder gewicht op je hoofd en voorkom je het afbreken van je haar. Begin dus bij de punten en werk langzamerhand omhoog. 
  • De gouden tip voor als je haar echt heel snel afbreekt: vervang je katoenen kussensloop voor een satijnen of zijden kussensloop, dit kan echt veel verschil maken. Deze stoffen zijn namelijk erg glad, en zal je haar – in tegenstelling tot het ruwere katoen waar je kussenslopen vaak van gemaakt zijn- minder snel beschadigen, omdat er nauwelijks wrijving is. Zo zullen je haarschubben niet zo snel kapot gaan, waardoor je haar mooi en gezond blijft.

Je afbrekende haar van binnenuit verzorgen

Ieder haar is verschillend en heeft een andere verzorging nodig. Over het algemeen verzorg je haar van buitenaf. Je gebruikt dan producten om in je haar te doen of je behandelt je haar anders. Toch kun je ook je haar van binnenuit verzorgen. Denk dan aan;

  • voeding en
  • hydratatie

Wanneer we kijken naar voeding kun je erg veel voor je haar doen. Bijvoorbeeld vitamines slikken, denk dan aan de vitamines: zink, vitamine A, C, E en biotine. Vitamine A is belangrijk voor het haar omdat dit zorgt voor een optimale celgroei. Vitamine E helpt vitamine A oliën te produceren die goed zijn voor de hoofdhuid. Vitamine C zorgt voor ijzer aanmaak, dit gaat broos en breekbaar haar tegen. Het geeft ook een goede doorbloeding aan je hoofdhuid, waardoor voedingsstoffen worden verdeeld zodat een gezonde haargroei wordt gestimuleerd. Kijken we naar biotine dan zorgt dit voor een goede conditie van het haar. Maar goede voedingsstoffen voor het haar kun je ook gewoon terugvinden in (groene) groentes, vis, noten en gevogelte.

Al kijken we naar hydratatie dan is het belangrijk dat je genoeg vocht binnen krijgt. Ieder haar bestaat voor 10% uit vocht. Als jij te weinig vocht binnen krijgt dan heeft dit zeker ook effect op je haar. Is je haar gedehydrateerd, dan kun je dat merken aan gespleten puntjes of omdat het amper groeit en snel vet wordt. Je haar gaat er doffer uit zien en de kans op afbrekend haar wordt groter. Hoeveel water je precies nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren. Maar probeer rond de anderhalf tot twee liter per dag te drinken. 

Goede verzorging en veel geduld 

Met deze tips verzorg je je haar optimaal en kun je afbrekend haar voorkomen. Het is uiteraard wel belangrijk dat je weet dat je niet gelijk resultaat zal zien, dit zal toch even duren. Nu je weet hoe het komt dat je haar afbreekt, weet je dat het belangrijk is dat je op de voeding let en zorgvuldig met je haar omgaat en zo min mogelijk je haarschubben beschadigt.

Shop WECOLOUR haarverzorgingsproducten