Gratis verfbakje vanaf € 50,00 met code VERFBAKJE

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden
Uitstekende grijsdekking met een natuurlijk resultaat
Verzorgend voor haar en hoofdhuid
Is mousse slecht voor je haar?

Is mousse slecht voor je haar?

In deze blog belichten we de vraag of mousse slecht is voor je haar. Van producten als haarverf, shampoo en conditioner weten we dat er soms stoffen in zitten die je beter kunt vermijden. Bij deze stoffen denken we aan ammonia, parabenen, PPD, sulfaten en siliconen. Maar hoe zit het dan met de styling van je haar? Kan de verstevigende mousse bijvoorbeeld die je altijd gebruikt ook invloed hebben op de conditie van je haar of je gezondheid? Ook bespreken we de geschiedenis van haarmousse en geven we tips hoe je mousse het best kunt gebruiken.

INCI

Wij betrappen ons er toch vaak op dat we bij het kiezen van nieuwe producten voor ons haar ons toch vaak laten leiden door termen als 'natuurlijk' of een mooie verpakking. Nog fijner is het als de producten ook nog eens lekker ruiken! Dan is het vast heel goed voor het haar en niet schadelijk. Denken we. Want het beste kun je je natuurlijk laten leiden door de ingrediëntenlijst. Maar laat die nu net altijd héél lang zijn en in heel kleine lettertjes op de verpakking gedrukt. En lange synthetische namen bevatten. Hoe maak je nu toch een goede keuze zonder dat je de ingrediëntenlijst helemaal hoeft te ontleden en zonder dat je scheikunde in je vakkenpakket had? Wij helpen je op weg én stellen je gerust.

F
abrikanten van cosmetische producten zijn verplicht een ingrediëntenlijst te vermelden op de verpakking van hun producten. Dit moeten zij doen volgens INCI. INCI staat voor: International Nomenclature Cosmetic Ingredient, oftewel Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten. Reden hiervoor is dat mensen met een allergie aan de hand van de verpakking volgens INCI kunnen controleren of ze een bepaald product verdragen omdat de namen gestandaardiseerd zijn.

De ingrediënten worden altijd op volgorde van percentage vermeldt. Dus van het eerste ingrediënt (meestal aqua) zit het meeste in het product. Van een stof die pas aan het einde van de lijst vermeld staat, zit slechts een heel klein percentage in het product. Dus bij twijfel over een stof kun je dus laten meewegen op welke positie van de ingrediëntenlijst het staat. Als je een allergie hebt, is het uiteraard altijd nodig om te kijken of de stoffen waar jij allergisch voor bent niet genoemd worden op de verpakking. Weet je niet precies waar je allergisch voor bent? Laat dit dan via een dermatologisch onderzoek vaststellen. Je kunt ook altijd een beetje van een product testen op je huid om te kijken of je het veilig kunt gebruiken.

Natuurlijk is ook de mate van contact met je huid van belang. Huidproducten smeer je op je huid en blijven daar lang zitten. Bij haarproducten is er weinig contact met de huid en is dit er wel, bijvoorbeeld bij haarverf, shampoo of Dark Bamboo, dan spoel je dit redelijk snel weer uit.

Natuurlijk niet altijd beter

Niet alle stoffen die synthetisch klinken zijn dat ook, vergis je daar niet in. En daarnaast: natuurlijk wil niet altijd zeggen beter helaas. Ook voor natuurlijke ingrediënten kun je allergisch zijn en dit is in de praktijk dan ook vaak het geval. Veel mensen zijn allergisch voor bijvoorbeeld natuurlijke plantenextracten. Hierbij zijn de meest voorkomende citrusextracten, kamille, extracten van koriander, rozen en avocado. Ook voor olijfolie of aloë vera kun je allergisch zijn. De realiteit is: of een stof nu gemaakt is door de mens, nagebootst uit de natuur of direct onttrokken uit de natuur zegt niets over de mate van veiligheid. Of een stof veilig of schadelijk is, is puur afhankelijk van de dosis waarin het wordt gebruikt. Natuurlijke of niet-natuurlijke ingrediënten: ze worden op dezelfde manier getest voor cosmetica en volgens dezelfde strenge maatstaven beoordeeld op veiligheid. Bij twijfel of een stof veilig is voor toepassing in haarproducten en dus ook haarmousse, dan wordt hij niet gebruikt.

Volume Mousse: veilig voor haar én kleur 
is_mousse_slecht_voor_je_haar

Haarproducten die in Europa en in de Verenigde Staten te koop zijn, zijn veilig. Daarnaast zijn de moderne stylingproducten zoals mousse tegenwoordig -anders dan de vroegere mousse- zorgvuldig samengesteld. Vaak bevatten ze juist nog verzorgende ingrediënten en beschermingsmiddelen om styling niet alleen veiliger, maar ook beter voor je haargezondheid te maken. En zoals gezegd worden ze getest. Dit geldt wel natuurlijk voor producten bestemd voor de Europese en Amerikaanse markt. In andere werelddelen zijn er geen of minder strenge controles of een product veilig in gebruik is. Hou hier rekening mee als je in het buitenland iets koopt of online bestelt via buitenlandse sites.

Bij twijfel of je een product verdraagt kun je altijd een allergietest uitvoeren met het product op je huid in de elleboogplooi. Ben je allergisch, controleer dan altijd de ingrediëntenlijst. Het is sowieso verstandig om de ingrediëntenlijst te blijven controleren, ook van producten die je al gebruikt. Dit omdat de samenstelling van producten nogal eens wijzigt.

Hoewel haarmousse veilig is voor je haar -tenzij je allergisch bent- zorgen goedkopere mousses alleen helaas niet zo goed voor je haar en daarmee voor je geverfde kleurtje. Door het gebruik van mousse kan het dan gebeuren dat de kleur sneller uit je haar verdwijnt. Bij WECOLOUR hebben we ervoor gezorgd dat de ingrediënten zoveel mogelijk zijn toegespitst op het gebruik in geverfd haar. De mousse verzorgt je haar, bevat voedende ingredienten, UV-bescherming en beschermt het vochtgehalte. De kleur wordt dus niet uit het haar gestript door WECOLOUR Volume Mousse. De Volume Mousse is Curly Girl proof en heel geschikt om als mousse ook te gebruiken voor je krullen.

Geschiedenis van haarmousse

Haarmousse werd midden jaren '80 geïntroduceerd in de Verenigde Staten. Deze lichte, slagroomachtige substantie in combinatie met de goede versteviging bood de perfecte hold voor de spiky en big hair kapsels van toen. Net als gel, bedekken de meeste haarmousses het haar met een synthetisch laagje om body, versteviging en fixatie te geven. Maar het grootste verschil is dat waar gel het haar echt verzwaart, mousse juist licht is en body en lift geeft en volume creeert.

Toen de luchtige kapsels van de jaren tachtig uit de mode raakten, deed mousse dat ook. Nu is mousse weer terug in de spotlights omdat krullen en volumekapsels weer helemaal in de mode zijn. Wel is haarmousse inmiddels veranderd van samenstelling waardoor het de conditie van je haar nu vaak verbetert in plaats van verslechtert. Zo droogde de mousse uit de jaren tachtig je haar behoorlijk uit omdat er veel alcohol in gebruikt werd voor de houdbaarheid en het verstevigende effect.

Tips voor een beter gebruik van haarmousse 

Het gebruik van haarmousse is niet heel ingewikkeld. Toch hebben we een aantal tips en trucs voor je om mousse zo effectief mogelijk te gebruiken.

  1. Breng de mousse aan op vochtig haar. Breng mousse aan op vochtig haar. Het liefst op gewassen en handdoekdroog haar. Gebruik mousse niet op nat of droog haar.
  2. Gebruik niet teveel. Wordt niet té enthousiast in het gebruik van mousse. Een veelgemaakte fout is veel te veel aanbrengen, waardoor het plakkerig en te hard wordt. Voor kort tot halflang haar heb je een moussehoeveelheid ter grootte van een golfbal nodig. Ga voor langere lokken voor net iets meer, ongeveer zo groot als een ei. Let er ook goed op dat mousse nog enkele seconden blijft uitzetten nadat je het op je hand hebt gespoten.
  3. Breng de mousse niet rechtstreeks op je haar aan. Spuit mousse in je handen, wrijf ze in elkaar en werk je handen gelijkmatig door je haar, zorg ervoor dat je de haarwortels /aanzet van je haar raakt. Door mousse rechtstreeks op je haar aan te brengen, is het moeilijker om het gelijkmatig te verdelen.
  4. Style je haar zoals gewenst. Je kunt het naar voren of naar achteren vegen, optillen bij de wortels voor meer volume, in model kneden of krullen voorzichtig optillen.
  5. Knijp voorzichtig voor een natuurlijk resultaat. Laat je haar aan de lucht drogen na het aanbrengen van mousse en styling. Je haar voelt een beetje hard aan, maar dat is oké. Als je haar eenmaal droog is, knijp je het zachtjes een beetje in de war om de crunch te verwijderen terwijl je haar in model blijft.
  6. Stylen met een föhn. Wil je je haar toch stylen met de föhn, gebruik dan een föhn met een ronde borstel, of gebruik een diffuser voor het drogen van kortere kapsels.
  7. Vernieuw de mousse zonder te wassen. Als je de mousse in je haar wilt activeren, dus zonder je haar te wassen, breng dan geen nieuw product aan. Maak in plaats daarvan je handen nat en haal ze door je haar. Je heractiveert dan de mousse en je kunt je haar dan opnieuw in model brengen. Indien nodig, kun je eventueel wat nieuwe extra mousse aanbrengen.

We hebben je nu genoeg verteld over haarmousse denken we. Mocht je toch vragen hebben dan beantwoorden wij die natuurlijk graag. Hopelijk ben jij er nu ook van overtuigd dat haarmousse, zeker die van WECOLOUR, helemaal veilig gebruikt kan worden!

 

Shop Volume Mousse

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!
home