Bestel nu en profiteer van gratis verzending – alleen t/m zondag!

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden
Uitstekende grijsdekking met een natuurlijk resultaat
Verzorgend voor haar en hoofdhuid
Sulfaatvrije shampoo

Sulfaatvrije shampoo

Sulfaatvrije shampoo, SLS-, SLES-, siliconen- en parabenenvrije shampoo. Tot een paar jaar geleden had bijna niemand nog van deze stoffen gehoord, terwijl nu veel mensen deze ingrediënten liever niet terugzien op de verpakking van hun haarverzorgingsproduct. Maar waarom niet? We zetten de nadelen voor je op een rij, leggen uit waarom ze toch nog steeds veel worden toegepast en vertellen je waarom het beter is te kiezen voor sulfaatvrije shampoo.

Sulfaten in shampoo

Sulfaten lossen de natuurlijke talg en oliën die je haar en hoofdhuid nodig hebben op. Daarom kun je deze beter laten staan. Je kent het misschien wel, je shampoo schuimt heerlijk in je haar en je hebt écht het gevoel dat je haar lekker schoon wordt. Grote kans dat jouw product sulfaten bevat. Deze stof lost heel efficiënt vetten en oliën op. Vandaar ook dat sqeaky cleane gevoel in je haar. Helaas wordt niet alleen het vuil uit je haar verwijderd, maar ook de talg uit je haar en van je hoofdhuid. Terwijl je hoofdhuid en je haar juist talg nodig hebben om gezond te blijven. Je haar en hoofdhuid drogen uit en je maakt ze kwetsbaarder.

Sulfaten heb je in twee soorten: SLS (Sodium Lauryl Sulfaat) en SLES (Sodium Laureth Sulfaat). Deze laatste is al een stuk milder dan de eerste soort. SLS en SLES verminderen de oppervlaktespanning van een stof waardoor deze beter te verdelen is. Ook vangen deze stoffen talloze belletjes van zuurstof of een ander gas in een kleine hoeveelheid vloeistof door de oppervlaktespanning van de vloeistof te veranderen. Waardoor een kleine hoeveelheid shampoo dus al lekker schuimt. 

Nadelen van sulfaten in shampoo 

  • Doordat sulfaten zo goed vetten oplossen, kun je last krijgen van een droge, jeukende of geïrriteerde hoofdhuid. Vooral als je dagelijks je haar wast loop je risico.
  • Sommige mensen krijgen een schilferende hoofdhuid.
  • Je haar kan pluizig worden doordat het uitdroogt.
  • Het kan juist ook resulteren in het vet worden van je haar doordat je hoofdhuid ter compensatie overmatig talg aanmaakt.

Wat sulfaten zo populair maken, is dat ze heel goedkoop zijn. En prijs blijft in deze cosmeticamarkt een heel belangrijk criterium. Waarom zou je een dure sulfaatvrije shampoo kopen terwijl 90% van alle shampoos drie keer goedkoper is (maar wel sulfaten bevat)? En dat schuimende gevoel is natuurlijk fijn. Maar shampoo zonder SLS of SLES reinigt je haar namelijk ook voldoende, zonder dat het je haar en hoofdhuid uitdroogt. Het voelt alleen, als je geen sulfaatvrije shampoo gewend bent, alsof je niet voldoende in je haar hebt aangebracht. Dit omdat het wat minder goed verdeelt. Ook kun je, doordat het niet schuimt, niet goed zien of je het overal hebt aangebracht. 

Parabenen in shampoo

Parabenen worden gebruikt voor het conserveren van cosmeticaproducten die gevoelig zijn voor besmetting door bacteriën. Ze zorgen ervoor dat deze langer houdbaar zijn. Parabenen worden al ruim vijftig jaar toegepast, maar zijn desondanks enige tijd negatief in de media geweest. Informatie hierover circuleert nog steeds. Onterecht, volgens KWF Kankerbestrijding en de Nederlandse  Voedsel en Waren Autoriteit. Parabenen in deodorants en anti-transpiranten werden, vanwege een onjuist uitgevoerd onderzoek in verband gebracht met het ontstaan van borstkanker. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter geen enkel verband tussen het gebruik van parabenen in deodorants en anti-transpiranten en borstkanker. Daarnaast moeten alle ingrediënten en dus ook conserveringsmiddelen die in cosmetica worden gebruikt, eerst beoordeeld zijn door het onafhankelijk wetenschappelijk comité van de Europese Commissie.

Na alle informatie over parabenen opgespoord te hebben, scharen wij ons achter de mening van de experts van KWF, de Nederlandse Voedsel- en waren Auroriteit en het wetenschappelijk onderzoek van de Europese Commissie. Wat ons betreft zijn parabenen dus veilig voor je gezondheid. Daarnaast hebben wij geen enkele informatie kunnen vinden dat parabenen een negatieve invloed hebben op de conditie van je haar. Toch nemen wij bij WECOLOUR het zekere voor het onzekere. Geen enkel haarverzorgings- of haarstylingsproduct van WECOLOUR bevat parabenen. Bij andere merken vind je parabenen op de verpakking terug onder verschillende namen terug, maar altijd eindigend op Paraben en Parabens.

Siliconen in shampoo

Siliconen in haarverzorgingsproducten hebben op het eerste gezicht een positieve invloed op je haar. Ze leggen een dun laagje om iedere haar en maken je haar zachter, gladder en makkelijker doorkambaar. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je haar geen vocht kwijtraakt. Bij vocht van buitenaf, zoals bij regen of vochtig weer, zorgt het laagje ervoor dat je haar niet pluizig wordt. Als klap op de vuurpijl beschermen siliconen je haar vaak tegen UV-straling. Je haar verkleurt dus minder snel in de zon en je geverfde kleurtje houdt daardoor beter.

Ideaal zou je zeggen! Zo lijkt het tenminste.

drie soorten siliconen
Want heb jij de verkeerde soort in je haar, dan was je dit filmlaagje siliconen er niet zomaar uit. Er zijn namelijk drie verschillende soorten siliconen: vluchtig, oplosbaar en niet-oplosbaar. Vluchtige siliconen vervliegen als het ware vanzelf en verdwijnen dus uit je haar. Oplosbare siliconen zijn makkelijk uit het haar te wassen met een milde shampoo, dus een shampoo zonder sls of sles. Deze twee soorten siliconen zijn duurdere soorten.

De goedkopere, niet-oplosbare variant vind je vaker terug in de goedkopere shampoos en conditioners. Je haar lijkt na het gebruik van de conditioner in eerste instantie gezonder omdat het zacht aanvoelt en glanst. Dit komt doordat siliconen je haar optisch gezonder maken doordat ze een laagje om je haar leggen. Verzorgen en de conditie van je haar verbeteren doen ze dus niet. Je lokken kunnen niet 'ademen'. Bovendien kunnen eventuele ingrediënten die je gebruikt om je haar te verzorgen, je haar niet bereiken. Deze niet-oplosbare variant is alleen uit je haar te wassen met een shampoo die wasactieve stoffen als sls of sles bevat. Een agressieve shampoo dus.

Gebruik je geen agressieve shampoo, dan krijg je last van een zogenaamde build-up. Siliconen die zich opstapelen om je haar. Build-up verzwaart je haar, waardoor het uiteindelijk futloos en lusteloos wordt. En zo is de cirkel weer rond. Kies dus liever voor stylingproducten en conditioner zonder siliconen óf met wateroplosbare siliconen. En met hoogwaardige ingrediënten die je haar écht verzorgen. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we de meest voorkomende siliconen voor je op een rijtje gezet. Waarbij het voor je haar beter is de niet-oplosbare te vermijden.  

Vluchtige en wateroplosbare siliconen        Niet-oplosbare siliconen 
dimethicone copolyol dimethicone
hydrolyzed wheat protein hydroxypropyl polysiloxane dimethiconol
lauryl methicone copolyol cyclopentasiloxane
cyclomethicone  methicone
cyclopentasiloxane dimethicone
phenylpropyl dimethicone trisiloxane
  trimethylsilylamodimethicone


Echt gezond haar 

SLS en SLES zijn te agressief voor je haar. En zoals je zojuist hebt gelezen, doen niet-oplosbare siliconen  siliconen je haar uiteindelijk ook geen goed. Daarom is WECOLOUR haarverzorging, zoals de reinigende treatment Dark Bamboo, de WECOLOUR conditioner en de verzorgende en beschermende Argan Silk zonder sulfaten, parabenen en siliconen. Omdat uiteindelijk mooi haar volgens ons goed verzorgd haar is. Daarnaast blijft het kleurtje in je haar ook langer mooi als je haar gezond is. Vandaar dat uiteraard ook WECOLOUR shampoo sulfaatvrij is én ook vrij van parabenen en siliconen. 


Shop WECOLOUR sulfaatvrije shampoo

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!
home